Slobodno vreme
Tehnologija
Tanki, lepi, savremeni i pametni
19.05.2007. 12:00
Izvor: Politika
Tanki, lepi, savremeni i pametni
Novi „Samsungovi“ (SGH-i520 i SGH-i600) mobilni telefoni naglašavaju sklad tehnologije i umetnosti
„Samsung“ je nedavno predstavio dva izvanredna „pametna telefona“ (smart), SGH-i520 i SGH-i600. Oba su nagoveštaj serije koja naglašava jedinstven sklad tehnologije i umetnosti, a biće dostupni u Evropi tokom ove godine.
Korisnici će na raspolaganju imati tanke, a ujedno moćne telefone, jednostavne za korišćenje i s poboljšanom naprednom tehnologijom za slanje poruka.
Novi telefoni (sa operativnim sistemima Symbian i Windows OS) nude niz funkcija, upakovanih u tanak, savremen oblik i izgled, što će se i te kako dopasti vlasnicima. Imaju sve prateće usluge koje današnji korisnici mobilnih telefona mogu poželeti, bez obzira na to da li su to stalno zauzeti direktori ili ljubitelji modnih trendova. Svaki, naime, objedinjuje pregršt opcija i funkcija, kao što su High Speed Downlink Packet Access (HSDPA) podrška i WiFi veza koja omogućuje povezivanje na Internet i proveravanje elektronske pošte. U tome se izdvaja izuzetno jednostavna za korišćenje integrisana funkcija za brzo slanje poruka.
Samsung SGH-i520 je tanka i lepa sprava s klizećim otvaranjem, debljine 17,9 milimetara i težine od samo 99 grama. Telefon pruža visok stepen uspešnosti u svetu umrežavanja, a koristi operativni sistem Symbian, verziju 9.2 (S60 3rd Edition Feature Package1) za brzo pristupanje Internetu i preuzimanje sadržaja do pet puta brže od suparničkih modela.
On ima, takođe, podršku za 1.8 Mbps HSDPA tehnologiju i tastaturu osetljivu na dodir izuzetno privlačnog izgleda koja se, pri tome, veoma lako koristi. Ovaj model ima kameru od dva megapiksela i ekran dijagonale 2,3 inča koji može da prikaže celu internet-stranicu, baš kao što biste je videli na svom računaru. A brz prenos podataka omogućava Bluetooth 2.0 EDR.
Osmišljen je s namerom da onlajn život korisnika učini što ugodnijim i lepšim, a zasnovan je na „Vodafonovom“ korisničkom interfejsu (TPP VCP) prilagođenom za operativni sistem Symbian/S60.
Veoma tanka i korisna sprava savršeno će odgovarati svim korisnicima koji žele da ćaskaju, čitaju i šalju elektronsku poštu.
Model Samsung Ultra Messaging SGH-i600 je prvi proizvod serije Ultra Messaging koji će kompanija izneti na tržište u ovoj godini. I on je veoma elegantan, a vrlo moćan mobilni telefon, namenjen razmeni različitih vrsta poruka. Debljine samo 11,8 milimetara i težine 105 grama, najtanji je mobilni telefon treće generacije (3G) s potpunom QWERTY tastaturom.
Prepun je bogatih sadržaja kojima se, inače, odlikuju stoni računari, jer u ima Windows Mobile 5.0 platformu s naprednim multimedijalnim opcijama. To će korisnicima u pokretu pomoći da budu u vezi sa svojom porodicom i prijateljima, a i da se odlično zabave.
Samsung SGH-i600 podržava HSDPA mrežu za brži prenos podataka i omogućava besprekornu komunikaciju kroz brzo povezivanje preko Wi-Fi i Bluetooth 2.0 EDR-a. Ovo je, takođe, prvi telefon s podrškom za veb-aplikacije, poput potkastinga i RSS čitača.
Glavna zasluga za veliki uspeh pripisuje se QWERTY tastaturi s kružnim tasterom, savršenim za pisanje poruka i elektronske pošte. Osim toga, točkić za palac olakšava, više nego do sada, navigaciju.
Model SGH-i600 je već dostupan u pojedinim zemljama Evrope, dok će se SGH-i520 pojaviti u drugom tromesečju.