Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Šef zna šta radite na Internetu
22.05.2007. 12:00
Izvor: Mondo
Šef zna šta radite na Internetu
Više od dve trećine rukovodilaca (78 odsto) na neki način nadgleda kako zaposleni u njihovim kompanijama koriste Internet, pokazali su rezultati ankete koju je sprovela medjunarodna istraživačka kompanija "Robert Half Teknolodži" (Tećnology) sa sedištem u Kaliforniji.
"Robert Half Teknolodži" je sproveo anketu medju oko 1.400 rukovodilaca informatičkih odeljenja u kompanijama koje se bave različitim poslovima.
Učesnici ankete naveli su da koriste različite metode za nadgledanje upotrebe Interneta, od primene internih kompanijskih pravila do softvera za filtriranje, odnosno blokiranje Internet sadržaja.
Kao razlozi za ograničavanje ili zabranu korišćenja Interneta navedeni su sprečavanje pristupa neprikladnim sadržajima – izjavilo 75 odsto anketiranih i sprečavanje hakerskih napada, odnosno "zaraze" računara virusima - 71 odsto anketiranih.
Više od 60 odsto učesnika ankete navelo je da želi da spreči one zaposlene koji bi radije proveli vreme u krstarenju Internetom, umesto u obavljanju svojih radnih zadataka.
Analitičari su na kraju izveštaja o rezultatima pomenute ankete preporučili kompanijama da više rade na obrazovanju svojih zaposlenih i isticanju prednosti Interneta, ali i naglašavanju njegovih loših strana, umesto da donose stroge propise o upotrebi Interneta ili instaliraju softvere za sprečavanje pristupa Internetu.