Slobodno vreme
Tehnologija
Stabilizacija bitna
23.05.2007. 12:00
Izvor: Politika
Stabilizacija bitna
Iako nema prevelik zum, Canon PowerShot A570 IS će sve učiniti da slike ne ispadnu mutne
Jedan od „Kanonovih” noviteta ovog proleća jeste PowerShot A570 IS. Za razliku od nedavno predstavljenog A560, ovaj digitalni fotoaparat je sačuvao sve dobre osobine svojih prethodnika, a dobio je i nekoliko poboljšanja.
Sačuvane stare odlike će pozdraviti iskusni korisnici: podržava prioritete pri odmeravanju svetla i pravi manuelni režim, a dozvoljava i ručno izoštravanje. Način upravljanja parametrima i sistem menija je, takođe, preuzet iz starih modela, pre svega A540, ali ima i novih stavki, za koje je najzaslužniji novi procesor slike Digic III. Kao i ostali novi modeli, PowerShot A570IS podržava tehnologiju Face Detection i osetljivost do ISO 1600 (i dalje uz ne baš zanemariv šum).
Male izmene pretrpeo je objektiv, tako da mu je sada svetlosna moć veoma dobrih 1:2,6, ali mu je makrorežim ograničen na daljinu od pet santimetara. Kvalitet je na visokom nivou i na snimcima ima vrlo malo hromatskih aberacija, a i izobličenja geometrije su minimalna.
Najznačajniju novost, ipak, predstavlja optički stabilizator slike koji „Kanon” tradicionalno realizuje pomičnim objektivom. Iako maksimalni zum nije veći od 4x, stabilizator predstavlja veliku pomoć u svim situacijama kada se moraju koristiti duge ekspozicije, čime se delimično može izbeći upotreba visokih vrednosti ISO. Stabilizator povećava potrošnju energije, tako da nije poželjno da bude stalno uključen, pa PowerShot A570IS omogućava tri režima njegovog korišćenja.
U pogledu preostalih karakteristika, fotoaparat se ne razlikuje mnogo od ostalih modela serije – odlikuje ga kompaktno i vrlo ergonomsko kućište sa 2,5-inčnim ekranom i optičkim tražilom; koristi dve AA baterije, zbog čega nema preterano jak blic, a što je još gore on se i dalje veoma sporo puni. U svim drugim situacijama PowerShot A570IS je primerno brz, a u rafalnom režimu postiže i više od deklarisanih 1,7 snimaka u sekundi, pod uslovom da imate dovoljno brzu memorijsku karticu.
Video-režimi su isti kao u modelu A560: maksimum je VGA rezolucija sa 30 slika u sekundi, a dužina snimka je ograničena na 4 GB ili jedan sat. Još jedna velika prednost u odnosu na A560 ogleda se u opcionim dodacima: možete da ga opremite spoljnim (rezervisanim) blicem, konverzionim objektivima i nepromočivim kućištem; u skladu sa ovim poslednjim su i unapred definisani režimi namenjeni podvodnom snimanju. Ukoliko kupite adapter za konverzione objektive, uz njega možete koristiti i standardne filtere prečnika 52 milimetra.
Podrška naprednim mogućnostima košta pedesetak evra, koliko je on skuplji od modela A560, a kupci tu neće biti na muci da se opredele prema svojim potrebama. Međutim, mnogo veću nedoumicu donosi izbor između ovog i modela A710 IS, čija je cena slična; on ima zum 6x, ali i neka ograničenja koja donosi stari procesor slike.
Očekujemo da će „Kanon” ovakve dileme uskoro rešiti novim modelom sličnih karakteristika, ali sa većim zumom i, naravno, odgovarajuće višom cenom.