Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Pentagon blokira pristup sajtovima
23.05.2007. 12:00
Izvor: B92
Pentagon blokira pristup sajtovima
Zvaničnici Pentagona pokušali su da odbrane odluku da blokiraju popularne internet sajtove YouTube i MySpace na vojnim računarima time što se na taj način štiti bezbednost mrežnog sistema u vojsci.
U Pentagonu tvrde da su zabranili pristup na više od 10 internet lokacija sa vojnih računara jer je u Ministarstvu odbrane zabeleženo često posećivanje tih sajtova.
Zamenica Agencije za odbranu sistema informisanja u američkom ministarstvu odbrane kontraadmiral Elizabet Haj (Elizabeth Hight) izjavila je da je Pentagon morao da obezbedi blokadu sumnjivih sajtova na više od pet miliona računara.
"Ta mreža je ključna za našu efikasne i sigurne borbene operacije. Koristimo je za za sve, počev od naručivanja potrepština do obezbedjivanja logističkih informacija, sredjivanja avionskih polazaka i prebacivanje stvari sa jednog mesta na drugo", rekla je Haj.
Pentagon je odluku o blokadi odredjenih sajtova doneo u ponedeljak, a samo nekoliko dana posle neki od članova američkog podkomiteta za telekomukacije i internet pozvali su na ukidanje takve odluke.
Iz Pentagona su, medjutim, uzvratili da su mnogi od tih sajtova više od dve godine blokirani na vojnim računarima u Iraku i Avganistanu.
Haj tvrdi da Pentagon ne zabranjuje američkim vojnicima da posećuje te sajtove, ali ne dozvoljava da se to čini sa vojnih kompjutera.