Slobodno vreme
Tehnologija
Jedan „pametni” i tri uobičajena
24.05.2007. 12:00
Izvor: Politika
Jedan „pametni” i tri uobičajena
Kompanija „Soni Erikson” prikazala svoja četiri nova mobilna telefona
Japansko-švedska kompanija „Soni Erikson” predstavila je svoja četiri nova trkača na tržištu mobilnih telefona. Jedan je „pametni” (smartphone) a tri su uobičajena. Među novajlijama se nalazi i naslednik proslavljenog T610.
Stručnjaci očekuju da novi sony ericsson T650 bude dostojan potomak T610. Iako spoljašnjim izgledom prilično verno sledi preteču, dugmići su svedeni na najmanju meru (minimalistički) što nekima ne uliva suviše poverenja. Kućište je izrađeno od nerđajućeg čelika, a ekran je od mineralnog stakla i otporan na ogrebotine.
Uređaj ima podršku za mreže treće generacije (3G) 3,2-megapikselnu kameru, podršku za Bluetooth, ekran razlučivosti (rezolucija) 320x240 tačaka i mogućnost nadogradnje memorije pomoću Memory Stick Micro
Sony Ericsson T250 je naziv jeftinijeg modela za manje zahtevne korisnike. Oblikom prati, donekle, opisani T650; budući da valja izdvojiti manje novca za kupovinu, kućište nije metalno, već ima samo metaliziranu završnu obradu. T250 ima FM radijski prijemnik, fotoaparat VGA razlučivosti, podršku za slanje MMS poruka i sve ostale uobičajene funkcije.
Treći u ovom nabrajanju, sony ericsson P1 smartphone, ima 25 odsto manje dimenzije od svojih preteča iz serije P9XX. To je napredni mobilni telefon namenjen, uglavnom, poslovnim ljudima. U prilog ovome govori potpuna QUERTY tastatura, podrška za Push email, Exchange ActiveSync i BlackBerry Connect
Ovaj „pametni mobilni” se odlikuje 2,6-inčnim ekranom osetljivim na dodir QVGA razlučivosti, 3,2 megapikselnu kameru, podržava VoIP i WLAN mreže i omogućuje reprodukciju svih poznatijih audio i video formata. Dolazi sa 160 MB ugrađene memorije, koju je moguće nadograditi Memory Stick Micro karticama. (Uz spravu se isporučuje kartica kapaciteta 512 MB.)
Uz pomenuta tri prikazan je i sony ericsson S500, mobilni telefon koji će se prodavati isključivo na američkom tržištu, tako da vas nećemo zamarati opisom njegovih osobina.
Cena ni za jedan još nije obelodanjena, a u prodaji bi trebalo da se pojave do kraja drugog (P1 Smartphone) ili u trećem tromesečju ove godine.