Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Svaki deseti veb sajt "zaražen"
27.05.2007. 12:00
Izvor: Mondo
Svaki deseti veb sajt "zaražen"
Svaka deseta stranica na Internetu sadrži štetan softver koji je u mogućnosti da bez znanja korisnika iskoristi slabe tačke brauzera i bez problema "dodje" do osetljivih podataka, poput lozinki bankovnih računa i elektronske pošte koji na kraju završe u rukama kriminalaca, prenosi londonski "Tajms".
Prema izveštaju sigurnosnih stručnjaka iz kompanije "Google", koji su do sada analizirali 4,5 miliona sajtova, prosečni korisnik računara nema sredstva da se zaštiti od ovakvih pretnji.
Stranice sa reklamama bile su najčešće korišćene budući da su marketinške poruke često prikazane posredstvom neke druge mreže, pa nisu pod kontrolom vlasnika same stranice. Od ostalih, ranjive su bile one sa sadržajem koji generišu sami korisnici (blog, forum...) i one koje koriste "widgete", male desktop aplikacije (kalendari, satovi, vremenske prognoze i sl.) uglavnom konstantno povezane internetom a mogu se konfigurisati da eksploatišu korisnikov računar.
Antivirusni programi postaju sve nemoćniji, jer škodljivi programi konstantno napreduju, a za jedan maliciozan kod utvrdjeno je da se tokom 12 meseci promenio preko 1.100 puta.
Stručnjaci opominju da je jedna od najboljih zaštita redovno apdejtovanje antivirusnih programa i preuzimanje Majkrosoftovih sigurnosnih skripti. Jedna od sigurnijiih zaštita su i plag-inovi antivirusnih softvera koji prate stranice pre nego što se otvore i detektuju moguće pretnje.