Slobodno vreme
Tehnologija
Stvoren da sija, LG KE970 Shine
28.05.2007. 12:00
Izvor: Mondo
Stvoren da sija, LG KE970 Shine
Novi LG-ev fashion telefon ne samo da impresionira pojavom, već nudi i sasvim solidne performanse u okviru svoje cenovne klase.
Pošto je u fashion telefonima iz Black Label serije pronašao pravu formulu za ozbiljniji napad na evropsko tržište, LG je promišljeno povukao sledeći potez. Nakon "čokolade“, raspaliće maštu ljubitelja gedžeta još jednim kliznim modelom upečatljivog imena. KE970 Shine zaista sija – metalno kućište i prednji panel koji u celosti ima osobine ogledala apsolutno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Pritom se ovaj lepotan odlikuje i „unutrašnjim vrednostima“, jer donosi veoma dobar QVGA ekran, kameru od 2 Mpix sa autofokusom, slot za microSD kartice, mogućnost pregledanja poslovnih dokumenata...

Čvrstina metala
Vidjali smo i do sada telefone sa ogledalo-ekranima, ali je Shine zaista "jedan od sto“. Neupućeni bi lako mogli da pomisle da u ruci drže kakvo teže ogledalo. Sve dok se ne uključi pozadinsko osvetljenje, gotovo ne možete naslutiti prisustvo ekrana niti koliku površinu on zauzima. Tako je LG, uprkos relativno muškim linijama i boji telefona, sigurno obezbedio i pažnju ženske publike. Ono „ali“ koje uvek stoji na kraju pohvala, ovde se naravno odnosi na činjenicu da je ovakva površina prosto magnet za otiske prstiju. Često korišćenje krpice ili maramice je neizbežno.
Kada aparat prvi put uzmete u ruke, preplaviće vas utisak ekskluzivnosti i besprekornog kvaliteta izrade. Kompletno kućište zapravo je načinjeno od metala, uključujući ama baš sve tastere i zadnji panel od brušenog aluminijuma. Bez preterivanja možemo reći da se radi o jednom od najrobusnijih modela na tržištu. Posledično, Shine sa svojih 125 grama nije lagan telefon, ali baš zato odlično leži u ruci i uvek će vas diskretno podsećati na svoje prisustvo u džepu. A zbog optimalnih dimenzija nijedan džep ga neće odbiti.
Slot za microSD kartice smešten je ispod poklopca za bateriju, a hot-swap je naravno podržan. Inače, standardna litijum-jonska baterija dovoljno je snažna da vas dalje od punjača drži oko dva, pa možda i tri dana uz umereniju upotrebu, što je dovoljno dobar rezultat.

Ne pritiskaj, već skroluj!
Još jedan upečatljiv detalj eksterijera je (metalni) navigacioni scroll taster smešten izmedju standardnih soft-key dugmića. Koristi se poput scroll točkića na mišu, ali u praksi nije sve baš tako jednostavno. Čini nam se da, iako dosta tvrd, točkić nije dovoljno precizan. Tako će vam se dešavati da ne reaguje kada poželite da se spustite na prvu sledeću stavku u meniju, ili pak da predjete „veći put“ nego što ste zamislili. U bočne ivice ovog točkića integrisana su dva dodatna tastera za horizontalno kretanje kroz menije, a i oni su previše tvrdi za naš ukus. Sve to može prilično zamoriti palac tokom duže upotrebe. Zaključak je da Shine poseduje fino zamišljen navigacioni sistem, koji pak primorava na odredjeni adaptacioni period.
Što se tiče atraktivne alfanumeričke tastature, možemo reći da spada u prosek po udobnosti. Nešto tvrdji plitki tasteri pojedinačno imaju dobar odziv i dovoljno su veliki, ali s obzirom da su definisani u okviru jedne metalne ploče teško ih je „razlikovati” prilikom brzog kucanja. Osvrnućemo se nakratko i na ekran. Solidne specifikacije (262 hiljade boja, 240 x 320 pix) dokazale su se u praksi, pa je prikaz oštar, a boje su vrlo živahne i zasićene. Štaviše, displej se sasvim solidno ponaša i kada je direktno izložen sunčevom svetlu, a to i nismo mogli očekivati s obzirom reflektivne karakteristike čitavog prednjeg panela.

Funkcionalna unapredjenja
Softver telefona ne donosi posebna iznenadjenja, a čitaoci koji se nisu sretali sa modelima ovog proizvodjača treba da znaju da je veoma sličan Samsungovom interfejsu. U poredjenju sa popularnim prethodnikom KG800 Chocolate, ipak je prisutno nekoliko simpatičnih unapredjenja. Imenik je neznatno poboljšan, a slike se mogu pregledati u fullscreen modu, kako u vertikalnoj tako i u horizontalnoj orijentaciji. Web browser sada ima potpunu podršku za HMTL i ne snalazi se loše sa jednostavnim Web stranama, mada i dalje nema naprednije opcije poput zumiranja.
Posebno interesantno deluje mogućnost razmene kratkih tekstualnih poruka preko Bluetooth konekcije. Njena upotrebna vrednost nije mala – zamišljamo scenarije od efikasne „razmene mišljenja” na ispitima do diskretne komunikacije dece kojoj su roditelji strogo naložili da je vreme za počinak. Za ozbiljnije korisnike mnogo važniji novitet biće folder Documents u fajl menadžeru. On zapravo ukazuje na to da Shine podržava otvaranje MS Word, MS Excel i PDF fajlova, po prvi put u ponudi LG-a! U praksi se ova funkcija pokazala solidno, ali nemojte očekivati brzo i komforno čitanje glomaznih i napredno formatiranih dokumenata.
I MP3 plejer je bitno unapredjen – dobio je na funkcionalnosti samim prisustvom slota za memorijske kartice. Sada može da radi i „u pozadini”, a korisniku je dopušteno i da kreira plejliste. Tu je i nekoliko predefinisanih ekvilajzera, pa Shine zaista može da ponudi pristojan audio ugodjaj. Doduše, kao i kod većine modela koji se ne reklamiraju striktno kao muzički telefoni, prateće slušalice nisu odviše kvalitetne. Ukoliko poželite da koristite bežične stereo komplete, znajte da je podržan A2DP Bluetooth profil.

Najzreliji LG do sada
Kamera je sasvim solidna. Diči se brendiranim Schneider-Kreuznach sočivom, ali po kvalitetu fotografija ipak pomalo zaostaje za Sony Ericsson Cyber-shot modelima. Tu prvenstveno mislimo na činjenicu da snimci neretko mogu biti preeksponirani. U lošijim svetlosnim uslovima ima previše digitalnog šuma i boje nisu toliko uverljive, a sam interfejs telefona to ne kompenzuje prisustvom adekvatnih podešavanja balansa belog. Autofokus radi solidno, mada nešto sporije, kao uostalom i čitav interfejs. Zato je makro-mod odličan – aparat odlično fokusira na malim razdaljinama. Što se tiče (ne)kvaliteta video isečaka, dovoljno je pomenuti maksimalnu rezoluciju od 176 x 144 pix.
Bez ikakve sumnje, KE970 Shine je najzreliji proizvod koji je LG do sada plasirao „razmaženim” evropskim korisnicima. Pored fantastičnog izgleda, vrhunskog kvaliteta izrade i originalnog navigacionog sistema, ovaj telefon mogućnostima potpuno parira konkurentima iz svoje cenovne klase. Ispoštovane su sve želje korisnika kojima prelepi KG800 Chocolate nije bio dovoljno moćan. Solidna kamera, MP3 plejer, slot za kartice, mogućnost otvaranja Office dokumenata itd, u velikoj meri opravdavaju cenu od oko 300 evra, pa ćemo priču završiti doslovnim prevodom imena ovog modela – sjajan je!

LG KE970 Shine
Gabariti: 99,8 x 50,6 x 13,8 mm, 125 grama
Ekran: TFT (2,2 inča), 262 hiljade boja, 240 x 320 pix
Povezivost: Tri Band GSM, GPRS klase 10, Bluetooth 2.0 (A2DP), USB 2.0 (mass storage)
Funkcije: EMS, MMS, JAVA MIDP 2.0, e-mail (POP3/SMTP), Instant Messaging, Bluetooth Messaging, WAP 2.0/HTML browser, Office i PDF viewer, diktafon, vibracija
Multimedija: 40-tonske polifone melodije (MP3), MP3 plejer, video plejer
Kamera: CMOS 2 megapiksela, autofokus, Schneider-Kreuznach sočivo, LED blic, 3GP video u 176 x 144 pix
Memorija: 50 MB interna, slot za microSD kartice, 1.000 unosa imenik
Upečatljive karakteristike: metalno kućište, scroll navigacioni taster, ogledalo-ekran
Baterija: Li-Ion 800 mAh, 300h stand-by, 7h razgovor