Slobodno vreme
Tehnologija
Plejeri koji vam omogućavaju da muziku ponesete svuda sa sobom
MP3 plejeri nove generacije
31.05.2007. 12:00
Izvor: Blic
MP3 plejeri nove generacije
Većina nas voli da svoju omiljenu muziku ponese sa sobom i uživa u njoj bez obzira na to gde se nalazimo. Zato će vas zasigurno obradovati vest da se na našem tržištu pojavila nova generacija MP3 plejera.
MP3 je format koji uz zanemarujuće mali gubitak u kvalitetu zvuka (koje ljudsko uho teško i da može da primeti) pruža mogućnost smeštanja deset puta više muzike na medij istog kapaciteta. Na primer, ako je na standardni audio CD stalo oko deset pesama, u MP3 formatu na taj isti disk može stati oko 100 pesama.
Predstavićemo vam MP3 plejere marke „vito“ koje nam je na test ustupila kompanija „PC centar“ i nezaobilazni Apple iPod shuffle.

Vito MP3 UC-51
UC-51 je neznatno više cene nego prethodni model, ali poseduje i kolor ekran na kojem je moguće gledati ASF video-klipove. Poseduje integrisane zvučnike, pa mu slušalice nisu neophodne. Ima integrisanu li-ion bateriju i podržava i funkciju foto-albuma jer je u njemu moguće pregledati JPG slike. Za model od 1 GB cena je oko 3.500 dinara sa PDV-om. Kao manu možemo izdvojiti kvalitet integrisanih zvučnika, dok je zvuk preko slušalica standardno dobar.

Vito MP3 U-31
Ovo je osnovni model „vito“ MP3 plejera. Reprodukuje MP3/WMA muziku, ima radio i mogućnost snimanja radio-programa, ali i glasovnih poruka. Vrlo su mu interesantne funkcije telefonskog imenika, kao i prikazivanja tekstova pesama. Sa cenom od oko 3.300 dinara (sa PDV-om) za model od 1 GB preporuka je jasna: za osobe kojima treba jako mali i lagan MP3 plejer velikog kapaciteta, a za malo novca. Mana mu je što ne poseduje ekstra mogućnosti tipa: igranja igara ili gledanja filmova, jer ima dvobojni displej.

iPod Shuffle
Reprodukuje MP3, WMA, WAV, ima FM prijemnik, mogućnost da čita kartice i radi kao diktafon. Takođe ima obezbeđen prenos podataka pomoću USB 2.0. Može da reprodukuje 12 sati muzike bez prestanka, a baterija se puni četiri sata. Jačina zvuka možda nije kao kod ostalih, ali čistina i kvalitet su neverovatni. Zapravo Ipod može da se koristi i kao fleš disk. Samo treba u ITunesu da ga podesite kao flaš disk. Jedina mana mu je što nema displej, ali zato može da se upotrebljava kao USB flash. Cena: 4.200 dinara.