Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Apple uveo kupovinu muzike bez zaštite
01.06.2007. 12:00
Izvor: Mondo
Apple uveo kupovinu muzike bez zaštite
Američka informatička kompanija "Epl" (Apple) lansirala je verziju 7.2 svog softvera "ajTjuns" (iTunes), koja omogućava korisnicima da kupuju muzičke sadržaje bez zaštite protiv kopiranja DRM (Digital Rights Management).
Juče je preko nove verzije programa, nazvane "ajTjuns plus", počela prodaja muzičkih numera iz kataloga britanske diskografske kuće EMI, po ceni od 1,29 dolara, što je za 30 centi više od numera koje se prodaju sa zaštitom od kopiranja na više muzičkih podloga .
Muzički sadržaji koji se budu prodavali preko "ajTjunsa plus" imaće bolji kvalitet zvuka od onih kojih se prodaju preko "ajTjunsa".
DRM zaštita sprečava korisnike da kopiraju muzičke sadržaje koje preuzimaju preko Interneta na druge podloge - MP3 plejere ili mobilne telefone.
"AjTjuns plas" će omogućiti kupcima numera iz kataloga EMI-a, u kojem se nalaze numere čuvenih izvodjača poput Frenka Sinatre, Pola Mekartnija, "Rolingstounsa", "Koldpleja" i "Pink Flojda", da ih prebacuju i na druge muzičke plejere, osim "ajPoda" kompanije "Epl", prenela je agencija AP.