Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Nalik stočiću za kafu
05.06.2007. 12:00
Izvor: Politika
Nalik stočiću za kafu
Maštovite će podsetiti na prizore iz filma „Potpuni opoziv“, s Tomom Kruzom u glavnoj ulozi, a to je preteča – površinskog računarstva
Neiskusno oko zameniće novi „Majkrosofotov“ računar – stočićem za kafu, a maštovite će podsetiti na filmsko ostvarenje „Potpuni opoziv“, s Tomom Kruzom u naslovnoj ulozi.
U svakom slučaju, to je zanimljiva i zabavna skalamerija koja najviše liči na tablični računar, a tastaturu i miša, očigledno, ispraća u muzej zastarelih tehnikalija. Novi pristup naznačio je – prema viđenju najmoćnije programerske kompanije – računarstvo budućnosti. Jednostavno rečeno: površinsko računarstvo (surface computing).
Pod skrivenim nazivom „Majlan“ (piše se latinicom kao naše lično ime Milan) čuvan je pet godina u najdubljoj tajnosti, a nedavno prikazan kompjuter debeo 56 santimetara, čija je radna površina usavršeni ekran za dodirivanje (touch screen) i prevlačenje dijagonale 76 santimetara koji prikazuje razlučivost 1.024h768 tačaka, s procesorom „pentijum“ (Pentium 4) takta od tri gigaherca (3 GHz), memorijom od dva gigabajta (2 GB RAM) i grafičkom karticom sa uobičajenim upravljačkim uređajem koju možete kupiti u svakoj prodavnici elektronske robe.

Kao na klaviru
Ispod je smešteno pet kamera čije se područje snimanja preklapa, osetljivih na svaki pokret na površini, infracrveni osvetljivač, stereo zvučnik i napajanje. Kamere na površini prikazuju slike predmeta koji se dodiruju ili prevlače prstom ka nekakvoj igrici, a sve se to obrađuje u računaru. Na ekranu postoje 52 tačke dodira, tako da četvoro ljudi istovremeno može svim prstima da pomera slike, a u središtu ostaje još 12 slobodnih polja za slaganje.
Vilijam Bil Gejts smatra da će „površinac“ (Surface) uskoro odmeniti postojeće računare, jer je kudikamo podesniji za unošenje i pretraživanje podataka. I to ne jednim, već svim prstima odjednom (svih deset) – kao da svirate klavir. U novembru će se naći u pojedinim prodavnicama, hotelima i okupljalištima za elektronsku zabavu.
U suštini, to je lični računar s najnovijim izdanjem „Majkrosoftovog“ operativnog sistema (Windows Vista), učitanog u sjajnu crnu kutiju, prekrivenu tankim ekranom na dodir, oivičenim prozirnim akrilnim (vrsta plastike) ramom. Pet kamera osetljivih na svaki predmet i pokret postavljeno je ispod, a korisnici (više istovremeno) prstima dodiruju, prevlače ili slažu jedne na druge pojedine sličice (icons) nalik nalepnicama.
Da biste, na primer, nacrtali poznatog smeška i dodali mu kosu i brkove, morate najpre prste umočiti u prividne (virtuelne) kantice s bojom, a potom se predati svojem umetničkom nadahnuću. I upravljanje mnogim namenama (funkcije) podseća, uglavnom, na prizore iz filma koji smo na početku pomenuli, iako nećete moći sasvim da se uživite u vratolomije Toma Kruza.
I pored toga, površinac je u stanju da opšti (prepoznaje i razmenjuje podatke) sa ostalim elektronskim spravama koje se polože na zatamnjenu površinu koja svetluca. Razmena digitalnih zapisa (zvučnih, video, pisanih) dvosmerna je.

Do 10.000 dolara
Prvi primerci, kako je najavljeno, olakšaće kupcima da odaberu željene mobilne telefone u lancu prodavnica kompanije „Timobajl“ (T-Mobile). Čim dodirnete odgovarajuću sličicu na monitoru će vam se ispisati svi važni podaci, a dodatnim prevlačenjem i zvuk koji biste voleli da čujete kad vas neko pozove.
U hotelskim predvorjima gosti će na „površincu“ odabirati muzičke zapise, a u salama za obedovanje naručivati hranu i piće. Plaćaće kreditnom karticom odmah ili kada budu namirivali račun za boravak. Moći će i da pregledaju (i pretražuju) interaktivne mape, kupuju karte za prevoz ili unapred naručuju mesta u pojedinim gostionicama.
Za sada je na raspolaganju ograničen broj uslužnih programa koji opslužuju najnoviji računar, uključujući i razgledanje i presnimavanje digitalnih fotografija.
Kompanija „Majkrosoft“ je oduvek smišljala izvorne programe (softver), ostavljajući kupčevim programerima da ih nadopunjuju, a prepuštajući proizvođačima da izrađuju skalamerije (hardver). Jedini izuzetak načinila je sa spravom (konzola) za igrice (Xbox) i muzičkom kutijom (Zune music player), napravljenim u istom ogranku iz kojeg su s proizvodne trake izašli i prvi „površinci“.
Sada se opredelila da sve sama uradi, dozvolivši samo nekima da smisle alatke za pojedine primene.
Prve stručne procene nagovešćuju da će „površinac“ imati dobru prođu na tržištu ličnih kompjutera. Očekuju se milijarde dolara, iako se još niko ne usuđuje da izrekne brojku. Od cene će vam zastati dah: ispočetka iznosiće od 5.000 do 10.000 dolara, što znači da je prevashodno namenjen poslovnim potrebama. Sa usavršavanjem tehnološkog postupka i izradom u milionskim iznosima, uveliko će pojevtiniti i biti prihvatljiv za džepove običnih smrtnika.