Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Dnevno 122 miliona Evropljana na Internetu
06.06.2007. 12:00
Izvor: Mondo
Dnevno 122 miliona Evropljana na Internetu
Više od 122 miliona žitelja Evrope starijih od 15 godina svakoga dana se "kače" na Internet, bilo kod kuće, u školi ili na poslu, pokazalo je istraživanje firme za ispitivanje elektronskog tržišta "komSkor" (comScore).
Prosečan Evropljanin, pokazalo je istraživanje, čije je rezultate danas preneo BBC, koristi Internet 16,5 dana mesečno i svakoga meseca provede "na mreži" 24 sata, razgledajući 2.662 veb-stranice.
Procentualno, Internet najviše koriste Holandjani - njih čak 83 odsto, a najmanje (medju 16 zemalja u kojima je istraživanje sprovedeno) Rusi - 11 procenata.
Nemačka ima najveću "Internet populaciju", sa 32,5 miliona korisnika, dok Velika Britanija ima najaktivnije korisnike "mreže", budući da Britanci u proseku provedu više od 34 sata mesečno "onlajn". Čak 21,8 milion Britanaca svakodnevno se "prikači na mrežu".
Pretraživač "Gugl" (Google) je najpopularnija "destinacija" za stanovnike 13 od 16 posmatranih zemalja. Na drugom i trećem mestu su njegovi najveći konkurenti - "Majkrosoft" (Microsoft) i "Jahu" (Yahoo).
Prosečan procenat korisnika Interneta medju odraslim stanovništvom u Evropi je 40 odsto. Samo Španija (sa 39), Italija (sa 36) i Rusija (sa 11 procenata) su ispod tog nivoa.
Direktor "komSkora" Bob Ajvins (Ivins) ukazuje, medjutim, da ove brojke treba posmatrati sa rezervom, budući da oko 20 odsto korisnika učestvuje sa više od 60 odsto u vremenu provedenom na Internetu, a neki od njih provode "na mreži" i stotine sati svakog meseca.
Prema podacima "komSkora", u SAD ima 156 miliona ljudi "onlajn", a 121 milion u proseku svakoga dana.