Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Majkrosoftov kompjuter budućnosti
07.06.2007. 12:00
Izvor: Blic
Majkrosoftov kompjuter budućnosti
„Majkrosoft“ je konačno predstavio kompjuter „Microsoft Surface“, na kome su stručnjaci Majkrosofta dugo radili u tajnosti. Priča se da je reč o kompjuteru budućnosti.
Naime, „Microsoft Surface“ izgleda kao sto, prekriven tvrdom, providnom plastikom. Ispod plastike je smešten 30-inčni ekran osetljiv na dodir, koji omogućava diranje i pomeranje predmeta na ekranu. Miš i tastatura su zamenjeni prirodnijom interakcijom pomoću glasa, olovke i dodira. Pored toga što možete da pomerate predmete ili dirate ekran možete da crtate predmete prstom i slažete pazl pa čak i da naručujete s virtuelnog menija u restoranima.
Kompjuter takođe prepoznaje i reaguje na predmete položene na njegovu površinu. Recimo, dovoljno je da mobilnih samo treba stavite na kompjuter i muzika za telefon, će se ubacivati u aparat. „Surface“, takođe ima ugrađen dogitalni fotoaparat na površini ekrana što omogućava ne samo fotografisanje već i pregled svih fotografija koje se automatski pokazuju na ekranu. Tokom demonstracije performansa novog kompjutera, na sto je postavljen digitalni fotoaparat s bežičnim čipom. „Surface“ je prepoznao aparat i poslao fotografije s njega na ekran, omogućavajući ljudima okupljenim oko stola da ih pregledaju, okreću, povećavaju.

Ograničena prodaja
Predstavnici „Majkrosofta“ su takođe saopštili da će se ovaj uređaj za sada prodavati poslovnim saradnicima. Cene „Surfacea“ zasad se kreću od 5.000 do 10.000 dolara, ali „Majkrosoft“ planira da ih spusti na nivo prihvatljiv malim korisnicima tokom idućih tri do pet godina, kao i da ponudi razne nove oblike.