Slobodno vreme
Tehnologija
Nokia E61i - sada sa kamerom
09.06.2007. 12:00
Izvor: Mondo
Nokia E61i - sada sa kamerom
Naslednik popularnog E61 se odlikuje svim njegovim najboljim osobinama, ali i novim aplikacijama i kamerom od 2 Mpix
Nakon modela E65, definitivan dokaz da Nokia menja rigidan stav prema strogo orijentisanim poslovnim telefonima je novi E61i. Naslednik, ili bolje reći revizija popularnog komunikatora E61, osim već vidjenih fantastičnih opcija za povezivanje i QWERTY tastature donosi i solidan multimedijalni kapacitet. Prvo, Nokia je ugradila kameru i time bitno proširila ciljnu grupu, pri čemu ne mislimo samo na terenske radnike koji imaju realnu potrebu da zarad posla ponekad naprave neki snimak. Sada će sigurno biti privučeni i mladji korisnici koji razmenjuju mnogo SMS i e-mail poruka. U skladu sa tim je i činjenica da je E61i vizuelno dopadljiviji uredjaj od „dosadnog“ prethodnika, zahvaljujući atraktivnijem profilu (donji deo kućišta je dosta tanji) i kombinaciji dve boje u dizajnu eksterijera (crna i srebrna).
Interesantno je pak da proizvodjač, kao uostalom i na gotovo polovini svojih 3G modela, nije predvideo dodatnu kameru za 3G pozive. Zato novi model poseduje multimedijalne plejere, pre svega MP3 plejer, karakteristične za sve Series 60 v3 telefone. Tu su i neke nove aplikacije, o kojima ćemo više reći kasnije. Sve u svemu, iako je i on pre svega poslovni komunikator, kod E61i ne postoji nijedno ograničenje koje bi ga direktno udaljilo od drugih korisničkih grupa.

Radni komfor
Osim boja, kućište je pretrpelo još neke sitnije kozmetičke, ali i funkcionalne izmene. Pomenućemo elegantnu ugraviranu oznaku modela na prednjoj metalnoj masci, kao i to da je poklopac baterije na zadnjem panelu sada izradjen od čelika, a ne aluminijuma. To je kućištu dalo na čvrstini i, opšte gledano, osećaj kada aparat uzmete u ruke je upečatljiviji. Slot za memorijske kartice je ponovo smešten ispod pomenutog poklopca, ali kod novog modela će ugostiti microSD module (E61 je imao miniSD slot), koji su postali de facto tržišni standard. Pohvalno je da nabrojane promene nisu u većoj meri uticale na težinu kućišta, koje je za svega 6 grama teže od prethodnika, dok su dimenzije gotovo ostale nepromenjene.
Novost na prednjem panelu su i dva nova tastera – jedan je prečica do imenika, a drugi je moguće programirati da otvori aplikaciju po želji. Svakako praktičan i pohvalan detalj, zbog kojeg je pak kompletan navigacioni segment komandi pomalo zgusnut, pa je u žurbi lako pritisnuti pogrešno dugme. Inače, džojstik je zamenjen velikim četvorosmernim navigacionim tasterom, koji je takodje udoban i precizan. Što se tiče QWERTY tastature, koja je pobrala naše simpatije i kod E61, primetno je da se dugmići odlikuju većim medjusobnim rastojanjem, pa je kucanje dužih poruka ili teksta u nekoj od poslovnih aplikacija sada još udobnije.
Ekran nije pretrpeo promene, a i zašto bi kada prikazuje 16 miliona boja u 320 x 240 piksela. Prikaz je zaista vrhunski po svim parametrima, pri čemu će landscape orijentacija i efektivna radna površina od 56,9 x 42,7 mm rad sa tekstom i poslovnim aplikacijama zaista učiniti veoma prijatnim iskustvom.

Widgeti na mobilnom!
Na softverskom planu prisutno je mnogo više značajnih unapredjenja u vidu novih aplikacija pod okriljem Series 60 3rd edition 9.1a platforme. Najatraktivnija je svakako WidSets, koja proširuje funkcionalnost interfejsa na sličan način kao što to rade widgeti na Mac operativnom sistemu ili na Windowsu preko specijalnih aplikacija poput Konfabulatora. Naime, na Internetu (pogledajte www.widsets.com) već možete pronaći mnogo interesantnih WidSet dodataka, koji na ekranu vašeg mobilnog telefona u realnom vremenu prikazuju razne dinamičke online informacije: isečke iz štampe, stanje na berzi, vremensku prognozu itd. Tu su i mnogi WidSeti zabavnog karaktera, a ponuda će vremenom sigurno postajati veća i raznovrsnija, s obzirom da ih može praviti bilo ko. Ne sumnjamo da će ovo postati vrlo popularan trend personalizacije interfejsa pametnih telefona. Jedino treba imati u vidu da je za potpunu funkcionalnost većine WidSeta potrebno da telefon stalno bude povezan na Internet, bilo preko Wi-Fi konekcije bilo preko 3G ili GPRS/EDGE mreže, što se i te kako može odraziti na autonomiju baterije.
Aplikaciju Team Suite smo već videli kod nedavno predstavljenog modela E65, a ona će vam naravno olakšati poslove poput slanja poruka većem broju unapred odredjenih kontakata, takozvanom timu, započinjanje konferencijske veze sa timom i sl. Simpatično deluje i program Message Reader, čije ime sve govori. Za sada podržava čitanje poruka samo na engleskom jeziku, a Nokia je obećala skorije dodavanje novih (moguće i našeg ili nekog srodnog). Poslovni korisnici će, pored neizbežnog QuickOffice paketa, ipak najviše ceniti podršku za napredne e-mail servise preko aplikacija BlackBerry Connect i Mail-for-Exchange.
Naravno, finska kompanija nove aplikacije nije predvidela samo za E61i – zapravo, mogli bismo reći da je uloga novog modela upravo da ih promoviše. Tako vlasnici starijeg E61 mogu da ih preuzmu sa sajta kompanije, a sigurni smo da će Team Suite i WidSets biti fabrički instalirani i na većinu budućih Series 60 telefona.

Prosečna kamera
Integrisana kamera od 2 Mpix se može opisati kao solidna odnosno uporediti sa onima koje poseduju telefoni srednje klase ovog proizvodjača. Na dnevnom svetlu se mogu dobiti pristojni snimci, dok u iole mračnijim uslovima treba računati na dosta šuma i veoma loše boje. LED blic je izostao, mada je realna upotrebna vrednost takvih rešenja ionako skromna. Snimljeni video klipovi su dovoljno dobri tek za slanje uz MMS poruke. Sve u svemu, iako ni po čemu posebna, kamera je upotrebljiva i primerena ciljnoj grupi ovakvih uredjaja.
Podsetićemo, ono što je na hardverskom planu ubedljivo najjači adut ovog aparata jesu mogućnosti za povezivanje. Radi se o Quad Band GSM uredjaju i UMTS 2100 telefonu. Šteta je samo što se Nokia nije odlučila da implementira i podršku za HSDPA, koji će vrlo brzo postati dominantna usluga za brz pristup Internetu preko mobilnih telefona. Pretpostavljamo da Nokia nije želela da ugrožava promociju fantastičnog N95, modela koji HSDPA donosi kao samo jedan u redu ekskluziviteta. S druge strane, tu su vrlo dobar WLAN adapter, kojeg je lako podesiti preko odgovarajućih „čarobnjaka”, a koji je naravno omogućio VoIP telefoniranje, zatim besprekorni Bluetooth 2.0, čak i infracrveni port. Pored velikog ekrana, svi tipovi bežičnog povezivanja imaće svakako veliki uticaj na autonomiju baterije, pa realnu autonomiju može izračunati samo korisnik uzimajući u obzir svoje potrebe. Bateriju nije problem isprazniti za nekoliko sati, ali uz manje intenzivno kombinovano korišćenje svih funkcija može potrajati oko dva dana.
Nokia E61i je veoma dobar poslovni komunikator, čija je cena (na našim „ulicama” nešto preko 400 evra) sasvim očekivano visoka. Svako ko realno ima način i potrebu da u poslu primeni neke od njegovih mogućnosti neće žaliti sredstava. Naravno, unapredjenja nema dovoljno da bi vlasnici starijeg E61 penzionisali svoj uredjaj, pogotovo jer se nove aplikacije mogu preuzeti sa Interneta. S druge strane, Nokia je bacila atraktivan mamac novim korisnicima, i to ne samo poslovnim ljudima s obzirom na pridodate multimedijalne kapacitete.

Nokia E61i
Gabariti: 117 x 70 x 11,5 mm, 150 grama
Ekran: TFT (56,9 x 42,7 mm), 16 miliona boja, 320 x 240 pix
Povezivost: Quad Band GSM, UMTS 2100, GPRS class 10, EDGE class 10, PTT, Bluetooth 2.0, Wi-Fi (802.11 b/g), IC port, USB 2.0 (mass storage)
Funkcije: MMS, JAVA MIDP 2.0, e-mail (POP3/SMTP), BlackBerry Connect i Mail-for-Exchange aplikacije,VoIP, Instant Messaging, WAP 2.0/HTML browser, glasovne komande, Office aplikacije, Team Suite i WidSets aplikacije
Multimedija: polifone melodije (MP3, AAC), MP3 plejer, video plejer, video streaming, diktafon, spikerfon
Kamera: 2 megapiksela, video (176 x 144 pix)
Upečatljive karakteristike: QWERTY tastatura
Memorija: 60 MB interna, slot za microSD kartice, 1.000 kontakata imenik
Baterija: Li-Pol 1.500 mAh (BP-4L), do 400h stand-by, do 9h razgovor