Slobodno vreme
Tehnologija
Prevoz na SMS poruku
10.06.2007. 12:00
Izvor: Blic
Prevoz na SMS poruku
Mobilni vodič za gradske putnike (KAMO) nova je aplikacija za mobilni telefon koja obezbeđuje plan vožnje autobusa, tramvaja ili metroa i pruža značajne informacije o izabranoj maršruti, a putnici tako mogu i kartu da plate.
Vlasnici mobilnih telefona ni izdaleka ne koriste sve mogućnosti koje im pruža njihov aparat: mobilne aplikacije tek treba da puste korene u naš svakodnevni život. Ali vizionarske kompanije kao što je finska "VTT" shvataju koliko mogu da dobiju kad se u svakom džepu nalazi displej s kojim mogu da komuniciraju i trude se da iskoriste svemogući mobilni na kreativan komercijalan način. Njihov najnoviji projekat je sistem pružanja informacija o javnom prevozu u dva velika grada u severnoj Evropi - Oslu i Helsinkiju, a podrazumeva i mobilni vodič (KAMO) za korisnike javnog prevoza kojima šalje obaveštenja o autobusima ili tramvajima na mobilni telefon. A priključivanjem na sistem pozicioniranja prati se kretanje tramvaja, autobusa i vozova metroa, pa putnici dobijaju obaveštenje koliko traje vožnja i kada treba da siđu, kao i kada će prevoz doći na stanicu.
Mobilni vodič za gradske putnike (KAMO) jeste aplikacija za mobilni telefon na kome se mogu pročitati nazivi svih usputnih stanica, a ako putovanje duže traje, može da se navije budilnik koji se uključi kad se stigne na cilj. Ovaj sistem daje informacije i da li i gde do željene destinacije treba da presednete.
Aplikacija KAMO treba da posluži ne samo turistima u prolazu kroz grad, već i njegovim žiteljima koji redovno koriste javni prevoz. A uskoro će opciji KAMO biti dodate i informacije poput vesti, obaveštenja, oglasa... Trenutno sistem KAMO radi samo u Helsinkiju i Oslu, ali će se vrlo brzo proširiti na ostale gradove i oblasti, pa i na druge zemlje Evrope.