Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
MS prestaje sa isporukom Windows XP
10.06.2007. 12:00
Izvor: B92
MS prestaje sa isporukom Windows XP
Kompanija Microsoft je još jednom potvrdila svoju ranije objavljenu odluku o prestanku isporuke Windowsa XP. Prema planu, Windows XP se nakon 31. januara 2008. godine više neće isporučivati proizvođačima računara, a ta odluka se odnosi na verzije Home, Professional, Media Center, Tablet PC i Professional x64.
U mrežnim pričaonicama na Web lokaciji Silicon Valley.com vodi se živa diskusija o Microsoftovoj odluci, a čini se da veliki broj učesnika razmatra prelazak sa Windowsa na Linux. "Ako nas Microsoft natera da biramo između Viste i Linuxa, mogao bi neprijatno da se iznenadi izborom većine korisnika", kaže jedan od učesnika u diskusiji.
Drugi učesnici podsećaju na to da se još uvek u upotrebi nalazi veliki broj starijih računara, sa Windowsom 9X, na kojima Vista neće raditi. "Ako odmah ne unapredite svoju stariju verziju Windowsa na XP, neće vam preostati ništa drugo nego da pređete na Linux", savetuje vlasnike starijih računara drugi učesnik diskusije na lokaciji Silicon Valley.com.
Čini se da su Microsoftovom odlukom najnezadovoljniji poslovni korisnici Windowsa XP, koji takođe učestvuju u diskusiji. "Ne zanima me koliko dugo ste testirali vaše sisteme sa Vistom, to jednostavno nije dovoljno. U poslovnom svetu postoje bezbrojne aplikacije koje neće raditi pod Vistom, tako da je odluka o ukidanju Windowsa XP neodgovorna", kaže jedan od učesnika diskusije.
Protesti brojnih korisnika Windowsa XP bili su razlog da je kompanija Dell početkom aprila odlučila da i dalje instalira Windows XP na nekim prenosivim računarima iz serija Inspiron i Dimension. Štaviše, kompanija je obećala da će omogućiti korisnicima iz malih kompanija da do kraja leta nabave računare sa Windowsom XP.
Predstavnici Microsofta, naravno, brane odluku kompanije. "Vista je lakša za korišćenje, bolje povezana, bezbednija i zabavnija nego bilo koji operativni sistem koji smo dosada objavili, o čemu svedoče i pozitivne reakcije njenih korisnika", navodi se u saopštenju kompanije. "Uobičajena je praksa da, nakon objavljivanja nove verzije operativnog sistema, proizvođači i prodavci računara nastavljaju da nude starije verzije Windowsa. Odluka o ukidanju Windowsa XP dostavljena je našim patnerima još prošle godine, istovremeno sa njenim objavljivanjem u javnosti, tako da su svi imali dovoljno vremena da se pripreme", tvrde predstavnici Microsofta.
Predstavnici Microsofta nisu saopštili najnovije podatke o prodaji Viste, ali su svoje tvrdnje da je Vista traženija nego što je to bio slučaj sa Windowsom XP, potkrepili podatkom da je u prvom mesecu prodaje isporučeno više od 20 miliona kopija Viste, što je značajno više od Windowsa XP, koji je u prva dva meseca kupilo 17 miliona korisnika računara. Iako smatraju da su Microsoftove analize prodajnih rezultata ispravne, neki analitičari podsećaju da je Vista imala više vremena za privlačenje velikog broja korisnika, budući da se pojavila skoro pet godina nakon Windowsa XP, koji je objavljen 25. oktobra 2001. godine. Radi se, za Microsoft, o neuobičajeno dugom periodu između objavljivanja dve verzije operativnog sistema, budući da se Windows XP pojavio nešto malo manje od tri godine nakon pojavljivanja Windowsa 98, koji je, pak, objavljen samo godinu dana nakon pojavljivanja Windowsa ME.