Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Teroristi konsultovali Google Earth
11.06.2007. 12:00
Izvor: B92
Teroristi konsultovali Google Earth
Nedavno je američko Ministarstvo pravde je objavilo da je uhapšena grupa terorista koja se pripremala da na njujorškom aerodromu Džon F. Kenedi izazove eksploziju rezervoara za gorivo i naftovoda. Neposredno nakon toga jedan od osumnjičenih je izjavio, kako piše u sudskom spisu, da su za pripreme koristili detaljne satelitske snimke sa lokacije Google Earth.
Hapšenje grupe i mogući teroristički napad na aerodrom Kenedi bili su udarna vestu svim medijima u nedelju, kada su američki zvaničnici objavili da su uhapsili i podigli optužnice protiv četiri osobe. U sudskom dokumentu, do koga su došli vlasnici lokacije The Smoking Gun, pominje se sastanak održan u Gvajani na kojem je jedan od osumnjičenih Abdul Kadir rekao da video snimci koje imaju "nisu dovoljno detaljni za pripremu i sprovođenje operacije i naveo ostale članove grupe da koriste Google Earth kako bi došli do detaljnijih slika aerodroma Kenedi". Kadir je državljanin Gvajane i bivši poslanik u parlamentu te zemlje. Kadir je Google Earth pomenuo tokom sastanka u februaru s jednim od navodnih zaverenika i policijskog doušnika.
Iz kompanije Google je u ponedeljak stiglo saopštenje u kojem se navodi da je kompanija "u velikoj meri obratila pažnju na mogućnost da Google Earth otvara nove bezbednosne rizike". Štaviše, spremni su da sarađuju sa državnim organima. "Mi u kompaniji Google bezbednosne mere smatramo vrlo ozbiljnim pitanjem i uvek smo spremni da razgovaramo o njima s državnim agencijama i predstavnicima vlasti. Naše iskustvo nam govori da pretnje po bezbednost najbolje možemo otkloniti dijalogom s relevatnim stručnjacima". U saopštenju su i citati iz studija američke vlade koje su potvrdile da su prednosti javnog objavljivanja satelitskih snimaka (poput onih koje se mogu naći na Googleu) veće nego bezbednosne pretnje kao i da vlada može da ograniči njihovo objavljivanje i korišćenje ako to nađe za shodno.
Iako se Google Earth smatra jednim od najpoznatijih i najboljih izvora detaljnih satelitskih i vazdušnih snimaka, svakako nije jedini, piše dalje u saopštenju. Komercijalni satelitski i vazdušni snimci visoke rezolucije bilo koje zemlje na svetu su već odavno dostupne iz brojnih različitih izvora.
"Pored toga, slike na Google Earthu nisu u realnom vremenu već su stare između šest meseci i tri godine. Zapravo, svako ko nadleti ili se proveze pored određenog objekta može da prikupi slične informacije", piše na kraju saopštenja.