Slobodno vreme
Tehnologija
Sportista sa velikim zumom
12.06.2007. 12:00
Izvor: Politika
Sportista sa velikim zumom
Osim odličnom optikom, novi „Sonijev” digitalni fotoaparat DSC-H7 odlikuje se mnoštvom naprednih postupaka u obradi
Situacija na tržištu tzv. superzum digitalnih fotoaparata se sve više zaoštrava, a novi „Sonijev” takmičar na tom polju nosi oznaku Cyber-shot DSC-H7. On uvodi i neka nova pravila, a prvo je zum 15x.
Budući da ovaj proizvođač već duže vreme ugrađuje kvalitetnu „Cajsovu” optiku, veliki zum ne dovodi u pitanje kvalitet slike. Uverili smo se da hromatskih aberacija i ostalih uobičajenih izobličenja ima samo na krajnjim vrednostima širokougaonog i tele-područja, i to u sasvim prihvatljivim količinama, a u ostalim okolnostima gotovo da ih nema. Osim toga, objektiv Vario-Tessar ima i veliku svetlosnu moć od 1:2,7 koja na maksimalnom zumu pada na i dalje veoma dobrih 1:4,5; opseg ekvivalentnih žižnih daljina je 31-465 milimetara.
Uprkos takvom objektivu, zadržao je visok stepen kompaktnosti, oblikovan je po svim pravilima ergonomije i prilično je lagan. Dopadljivog je izgleda i raspoloživ je u crnoj ili srebrnastoj boji (sufiksi B i S u oznaci). Na poleđini ima 2,5-inčni ekran koji se ne pomera, a alternativa je elektronsko tražilo s korekcijom dioptrije.
Vruć kontakt za spoljni blic nije predviđen, ali to mnogima neće smetati jer je ugrađeni blic veoma jak – domet mu je gotovo deset metara. Kao i drugi fotoaparati ove klase, pogodniji je za iskusnije korisnike: na raspolaganju su prioriteti i manuelni režim, a za ručno izoštravanje se mogu koristiti i lupa i skala. Jedina nevolja može da bude to što se ova opcija nalazi u meniju, mada se do nje može brzo doći kada se naviknete na „Sonijeve” menije.
Manje iskusni imaju na raspolaganju relativno skroman skup unapred definisanih režima, ali ovaj fotoaparat pokazuje prednosti nad konkurencijom – prilagođavanje različitim situacijama je podignuto na visok nivo, što se najbolje vidi na režimu za slikanje sportskih dešavanja: automatika se brzo i besprekorno prilagođava novonastalim uslovima, a autofokus je osposobljen da predviđa položaj objekata.
Primera unapređenih mogućnosti automatike ima još: tehnologija Face Priority može da prepozna do osam likova u kadru – sve ovo je zasluga procesora za obradu slike Bionz, poznatog iz skupljih „Sonijevih” refleksnih aparata serije Alpha. Napredni korisnici će ceniti i širok raspon vrednosti ekspozicije, od 30 do 1/4000 sekunde, a najviša osetljivost je ISO 3200.
Cyber-shot DSC-H7 podržava nekoliko rafalnih režima, a u standardnom – kontinualnom, postiže nešto više od dva snimka u sekundi. Odličan je i u snimanju videa: maksimum je VGA rezolucija sa 30 slika u sekundi, a tokom snimanja se može koristiti optički zum. „Soni” je ovde napravio dobar kompromis – zumiranje nije previše brzo, ali je zato zvuk motora jedva primetan na snimku.
Snimci se mogu prikazivati i na televizorima viske definicije, ali treba dokupiti odgovarajući kabl; na spisku opcionih dodataka se nalaze i konverzioni objektivi, tako da imate rešenje i za slučaj da vam zum 15x nije dovoljan. Verujemo da vam kupovina potrebnih dodataka neće smetati, jer DSC-H7 nije skuplji od konkurencije, a oslobađa vas troškova za baterije i punjač. Uz sve to dobija se i daljinski upravljač.