Slobodno vreme
Tehnologija
Nova olovka za novo doba
14.06.2007. 12:00
Izvor: B92
Nova olovka za novo doba
Nova spravica koju je Džim Margraf prikazao na konferenciji D: All Things Digital u Karlsbadu je olovka. U njoj ima mastila. Ona piše po papiru. I da, ona je digitalna.
Margraf, glavni izvršni rukovodilac kompanije Livescribe, prikazao je još prošle nedelje olovku Denu Fostu (piše blog za SFgate.com) i njegovoj koleginici Elen Li, ali uz napomenu da vest ne objavljuju do početka konferencije. Bio je prepun entuzijazma a govorio je u hiperbolama uobičajenim za tehnologiju i tehnološke inovacije.
"Stvaramo novi medijum", rekao je Margraf. "Smatramo da će ovo promeniti svet. Imaće uticaj kako na direktore velikih kompanija tako i na običan svet u zemljama u razvoju".
Olovka je dimenzija velikog penkala, poput Montblancovih, a u njoj čak ima i mastila. "Želimo da ovo bude primarni instrument za pisanje", nastavio je Margraf. Odlikuju je mnoge digitalne mogućnosti i osobine, kao što su punjiva baterija, mikrofon, zvučnici, USB priključak i LED ekran. Kada se koristi na odgovarajućoj vrsti papira, pamti sve što je zapisano. Nakon povezivanja s računarom, moguće je uskladišteni sadržaj prebaciti na disk.
To nije sve. Kada se pokazivač postavi iznad beleški, započeće reprodukovanje audio zapisa onoga što je izgovoreno tokom pisanja. Zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja rukopisa, sve što je zapisano moći će i da se pretražuje, transkribuje ili prevodi pomoću odgovarajućih programa.
Kompanija Livescribe je razvila i "tačkasti papir", papir s milionima tačkica koje olovka očitava da bi označila svoj položaj. Livescribe će tačkasti papir prodavati, ali i učiniti ga dostupnim za komercijalno štampanje. Pojedinačno kodirani listovi tačkastog papira će omogućiti da neko napiše belešku upućenu, primera radi, Margrafu na jednoj od njegovih posetnica i kada korisnik olovku poveže s računarom beleška će e-poštom biti automatski poslata Margrafu.
Među drugim korisnim "trikovima" s ovom olovkom jeste zapisivanje odredišta u taksiju u nekoj stranoj zemlji. Olovka će napisano prevesti i "pročitati" naglas tako da taksista može da odveze korisnika na pravo mesto. Trenutno se razvijaju i mnoge druge aplikacije za ovu olovku, rekao je Margraf.
Prvi primerci ovih pametnih olovaka počeće da se prodaju u studentskim kampusima na jesen i koštaće oko dvesta dolara. Naravno, studenti su prva ciljna grupa, jer stalno hvataju neke beleške. Druga inicijalna grupa kupaca su novinari.
Margraf je olovku još u februaru pokazao Volteru Mosbergu iz lista Wall Street Journal, organizatoru konferencije D, kada je novinar Ken Auleta iz lista New Yorker pripremao svoje viđenje Margrafovog života i rada. Mosberg se toliko "zagrejao" za olovku i želeo da je predstavi na konferenciji da je Auleti zabranio da napiše i objavi bilo šta o njoj.
Margraf je postao slavan i bogat kao pronalazač LeadPada i FLY Pentopa. Sve do prošle godine bio je glavni izvršni rukovodilac kompanije Anoto, švedske firme koja je razvila tehnologiju što se koristi u novoj olovci.
Uzgred, u kompaniji Livescribe još nisu dali ime novoj spravici, ali će joj svakako kumovati pre nego što se pojavi na tržištu.