Slobodno vreme
Tehnologija
Fotoaparati za plažu
16.06.2007. 12:00
Izvor: Blic
Fotoaparati za plažu
Nove generacije aparata otporne su na toplotu i udarce
Ukoliko ste u dilemi oko izbora digitalnog fotoaparata, probaćemo da vam ovim tekstom makar malo pomognemo.
Odlučili smo se za prikaz modela dostupnih u našoj zemlji najeminentnijeg svetskog proizvođača: kompanije „Canon“ (www.pccentar.com) i fotoaparata (relativno) novajlije na ovom polju - kompanije „Benq“.

Canon PowerShot A550
„Powershot A550“, naslednik modela A530, od svog prethodnika je zadržao jednostavnost i lakoću korišćenja, a poboljšanja koja donosi pre svega se odnose na veću rezoluciju od čak sedam megapiksela, veći LCD ekran od dva inča i poboljšano snimanje video-zapisa.
Napaja se sa dve AA NiMH baterije, a „Canon“ garantuje 400 fotografija u jednom punjenju baterija. Aparat možete slobodno ostaviti na peškiru na plaži, bez bojazni da će pesak oštetiti sočiva, jer se po gašenju aparata automatski aktivira zaštita.
Ovaj model je pre svega namenjen početnicima jer će apsolutno sva podešavanja odraditi automatika fotoaparata. Jedina mana mu je što prilikom slikanja u uslovima veštačkog svetla fotografije ponekad poprime malo „šuma“ (eng. noise), ali to nije ništa što se ne može softverski srediti nekim „noise reduction“ filterom. Uz cenu od 15.915 dinara, koja pripada „low-budget“ klasi, ovaj fotoaparat predstavlja pravi izbor za one koji žele kvalitet po pristupačnoj ceni.

Canon Ixus 75
Ovaj model dolazi u metalik boji i odlikuje ga 7,1 megapiksela, 3x optički zoom i 3.0’’ PureColor LCD displej. Fotoaparat je opremljen najnovijim tehnologijama kao što su Red-Eye Correction koja omogućava korisnicima da uklone Red-Eye efekte s fotografija bez potrebe za naknadnim retuširanjem pomoću programa na računaru, zatim Touch Control Dial tehnologija koja omogućava kontrolu aparata samo vrhovima prstiju zahvaljujući čemu je fotoaparat zadržao zavodljivo tanak dizajn. U svakom slučaju, zbog specijalne legure od koje je napravljeno kućište aparata, on će na visoke letnje temperature biti otporniji nego vi, zato bez brige.
Uz pomoć Noise Reduction tehnologije moguće je fotografisanje bez blica u zamračenijim prostorima korišćenjem povišenog senzitiviteta (do ISO 1600). Novi IXUS 75 obara još jedan rekord kada je reč o fizičkim dimenzijama - ovo je najtanji aparat koji je „Canon“ ikada napravio, sa debljinom od samo 19,4 milimetara. Sa svim ovim karakteristikama, ovaj model ipak nije namenjen surovim profesionalcima, ali će napredni amateri zaista uživati koristeći ga. Cena je 28.866 dinara.

Benq DC C640
„Benkjuov“ DC C640 foto aparat rezolucije šest megapiksela zaslužuje pažnju zbog odličnih „Pentax“ sočiva koje propuštajući 99,8 odsto svetlosti omogućuju zavidan kvalitet fotografije. Aparat poseduje dva moda: automatski, kada je dovoljno samo pritisnuti okidač i manuelni - kada sami možete nameštanjem određenih parametara postići bolji (ili pak željeni) kvalitet slike. Zanimljivost vezana za ovaj aparat je i to da poseduje automatski fokus ljudskih lica - ukoliko mu se ta opcija omogući. Ukoliko je situacija u kojoj se nalazite previše uzbudljiva, pa vam se tresu ruke, tu je opcija koja neutrališe efekat drhtanja ruku. Ipak, od ovog aparata ne očekujte previše jer je pre svega namenjen početnicima, ali za cenu od 11.896 dinara mogućnosti koje on pruža su sasvim dovoljne.