Slobodno vreme
Tehnologija
Plastični optički kablovi za brži prenos
17.06.2007. 12:00
Izvor: Press
Plastični optički kablovi za brži prenos
Istraživači Simensovog odeljenja Korporativnih tehhnologija postigli su novi rekord u prenosu podataka kablovima s polimerskim optičkim vlaknima, saopštila je kompanija
Zahvaljujući novoj tehnici prenosa podataka, oni su uspeli da ostvare prenos od jednog gigabita u sekundi pomoću plastičnih (ne staklenih) vlakana, što je deset puta više nego što mogu da postignu slični proizvodi koji su trenutno dostupni na tržištu.
Ovo bi trebalo da omogući da polimerska vlakna nađu primenu u sektoru kućne zabave i u fabričkoj automatizaciji.
Velika brzina prenosa podataka koju omogućavaju kablovi od polimerskih vlakana, stvaraju prostor da se u budućnosti na ovaj način do kuća može ostvariti prenos digitalnih televizijskih signala velikim brzinama.
Polimerska vlakna su do sada imala su ogroman nedostatak - njihov kapacitet prenosa bio je ograničen na 100 megabita u sekundi.
Iako je to za sada dovoljno za DSL (digitalnu pretplatničku liniju), telefonski Internet i TV Internet, eksperti su sigurni da je jedan gigabit (1000 Mbit) nešto što će vrlo brzo biti neophodno, zbog rapidnog povećanja prenosnog kapaciteta Interneta, navedeno je u saopštenju Simensa.