Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
eBay se naljutio na Google
19.06.2007. 12:00
Izvor: Blic
eBay se naljutio na Google
Najveći svetski sajt za aukcijsku prodaju eBay povukao je deo svojih reklama sa Google-a. Zvaničnici eBay-a odlučili su da se ne reklamiraju preko američkog dela servisa AdWords, ali će se njihove reklame i dalje videti van SAD.
Odluka o povlačenju reklama usledila je ubrzo po najavama Google-a da će održati skup tokom godišnje konferencije trgovaca eBay-a u Bostonu. Ovi potezi su novi u nizu nakon rasta tenzije između dva giganta, koje je pretraživač prouzrokovao predstavljanjem svog sistema za procesiranje transakcija na kreditnim karticama pod nazivom Checkout. Taj sistem, trenutno nedozvoljen na najvećem aukcijskom sajtu, mogao bi da bude konkurent PayPal sistemu, koji već godinama promoviše eBay.
Iako su iz eBaya rekli da je povlačenje reklama ustvari eksperiment i da je odluka donesena kako bi se videlo kako marketing funkcioniše u svim medijima, analitičari odbijaju takvu mogućnost i tvrde da se aukcijska kuća sigurno “naljutila” na Google. Blaga potvrda za ove tvrdnje stigla je i od portparola eBay-a Hanija Darzija.
“Povlačenje reklama jeste deo našeg eksperimenta i posmatranja kako naš marketing funkcioniše u drugim medijima”, rekao je Darzi, ali je i nakon pitanja novinara dodao, da je kompanija “razočarana nekim koracima Google-a i da takve aktivnosti nisu baš prihvatljive među partnerima”.
Sajt eBay je sa godišnjim troškom od oko 25 miliona dolara najveći korisnik AdWords sistema, jednog od primarnih izvora profita Google-a.
Analitičari tvrde da će ova zavada biti kratkog daha i da će giganti ipak ostati usko povezani. Ipak još je nejasna sudbina Checkout sistema, za koji Google tvrdi da direktno ne ugrožava PayPal, ali koji polako počinje da zauzima mesto na tržištu.
Prema tvrdnjama stručnjaka, reklame na internetu bi mogle biti glavni uzrok još nekoliko “svađa” između velikih kompanija.