Slobodno vreme
Tehnologija
Rekorder u zumiranju
20.06.2007. 12:00
Izvor: Politika
Rekorder u zumiranju
„Olimpus” je modelom SP-550UZ pomerio granice optičkog zuma i ispravio gotovo sve nedostatke prethodnika
Poslednji „Olimpusov” digitalni fotoaparat sa superzumom bio je SP-510UZ koji je mogao da zumira 10x. Iako veoma dobrih karakteristika i u kompaktnom ergonomičnom kućištu, korisnici su imali nekoliko zamerki, od kojih je najčešća bila nedostatak optičkog stabilizatora. Na njegovom nasledniku, SP-550UZ, ovo je ispravljeno, ali „Olimpus” se nije zadržao na tome; naprotiv, dodato je još nekoliko veoma bitnih poboljšanja.
Novi model izgleda slično – odlikuju ga umerene dimenzije, besprekorna ergonomija i odličan raspored komandi, sa kojim nećete greškom pokriti neki od senzora ili blic. Najuočljivija razlika je u objektivu koji je veći, što nije slučajno: ovaj objektiv može da zumira 18x, čime je SP-550UZ postao rekorder u svojoj klasi.
Raspon ekvivalentnih žižnih daljina je 28-504 milimetra, što znači da su, u odnosu na većinu uobičajenih ove klase, proširena oba područja. Nevolje koje donosi ovako širok raspon, „Olimpus” je prilično uspešno rešio: hromatske aberacije i izobličenja geometrije primetne su samo na granicama opsega, dok su na međuvrednostima sasvim u granicama prihvatljivog. Ukupan rezultat bolji je u odnosu na konkurentske modele, mada neki od njih na snimcima imaju više detalja.
Ukoliko vaši apetiti za zumiranjem ni sa ovim nisu zadovoljeni, „Olimpus” nudi i konverzione objektive, a na spisku opcionih dodataka nalazi se i nepromočivo kućište.
Drugo veliko poboljšanje predstavlja sistem menija, kojem se teško može naći zamerka: odlično je organizovan, i u njemu se može naći sve što i najprobirljiviji korisnici traže. Svi parametri se mogu ručno podešavati u širokom opsegu vrednosti, podržani su prioriteti i manuelni režim, a pri ručnom izoštravanju korisniku su od koristi i lupa i skala, iako ova druga nije mnogo precizna.
Fotoaparat može da zapamti četiri kombinacije parametara, a manje iskusni korisnici mogu da izaberu neki od mnogobrojnih unapred definisanih režima; neki su namenjeni podvodnom snimanju. Svakoj od stavki u meniju dodeljeno je objašnjenje, pri čemu sve to može biti i na srpskom jeziku.
„Olimpus” u naprednim serijama insistira na visokoj osetljivosti; ona na ovome može biti do ISO 5000, ali je na vrednostima iznad 1600 rezolucija snižena na tri megapiksela. To jeste kompromis, i šum se tom prilikom ne može zanemariti, ali se i pri minimalnom osvetljenju može dobiti upotrebljiv snimak.
SP-550UZ ima poboljšane i rafalne režime, i na tom polju više ne zaostaje za konkurencijom. Njih ima nekoliko, a većina ne ograničava dužinu sekvence i uz sniženje rezolucije može da postigne i 15 snimaka u sekundi.
Ali da bi to bilo moguće, morate imati brzu xD karticu, tipa H. Razlog više da obratite pažnju na tip kartice jeste i snimanje videa – mala brzina ograničiće dužinu snimka u VGA rezoluciji sa 30 slika u sekundi na 30 sekundi. Aparat dozvoljava i optičko zumiranje tokom snimanja videa samo ako isključite zvuk; isto važi i za optičku stabilizaciju.
Postavljanje novih granica, obično, ima uticaja i na cenu: SP-550UZ nije jeftin; ako se uzmu u obzir i sve ostale njegove dobre osobine, cena je više nego prihvatljiva – to je dobar digitalni fotoaparat sa mnogo vrlina i malo mana koji, sigurno, neće razočarati zahtevne korisnike.