Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Cenzura menja izgled Interneta
20.06.2007. 12:00
Izvor: B92
Cenzura menja izgled Interneta
Virus "internetske represije" proširio se sa šačice država na više desetina zemalja, upozorila je organizacija za zaštitu ljudskih sloboda Amnesti internešenel. - Amnesti kritikovao velike svetske kompanije kao što su Gugl, Majkrosoft i Jahu, što su u nekim zemljama, Kini na primer, dozvolili kontrolu sadržaja "na mreži".
Amnesti je, u najnovijem izveštaju, upozorio da se Internet "može toliko promeniti da ga jednoga dana nećemo više prepoznati" - sem ako, u međuvremenu, ne budu hitno preduzete mere protiv "erozije onlajn slobode".
Upozorenje je upućeno, kako je preneo britanski državni radio BBC, uoči konferencije u organizaciji te međunarodne organizacije, na kojoj će žrtve "onlajn represije" imati priliku da iznesu svoje slučajeve.
Kompanije su se uvek pravdale argumentom da se samo ponašaju u skladu sa zakonima zemlje u kojoj posluju. Amnesti je, međutim, izneo podatke na osnovu kojih se može zaključiti da je cenzura "na netu" u porastu.
"Kineski model Interneta, zemlje koja dozvoljava privredni rast, ali ne i slobodu govora ili privatnost 'na mreži', sve više dobija na popularnosti, pa se od šačice država pre pet godina, sada proširio na više desetina zemalja koje blokiraju pojedine sajtove i hapse blogere, izjavio je jedan od direktora Amnestija Tim Henkok.
On je objasnio da "sve više vlada u svetu shvataju koliko je zgodno kontrolisati šta ljudi mogu da vide na Internetu", a da velike Internet kompanije, u želji da prošire tržište, pristaju na takve aranžmane.
Prema najnovijim podacima "Otvorene net inicijative" o filtriranju na Internetu, najmanje 25 zemalja - od Azerbejdžana, Bahreina i Etiopije, do Indije, Irana, Maroka i Saudijske Arabije - filtriraju sadržaj koji je dostupan njihovim građanima.
Kao primer se navodi 22-godišnji Egipćanin Abdul Karim Nabil Dulejman, koji je u februaru osuđen na četiri godine zatvora zbog vređanja islama i predsednika Egipta.
Njegov kolega, bloger Amir Garbeija, izjavio je radiju BBC da Internet dozvoljava ljudima da se izraze.
"Internet stvara otvorenije društvo, omogućuje ljudima da kažu šta misle. Potpuno je prirodno da to nekima smeta", kaže on.
Na konferenciji Amnestija, koja se održava pod nazivom "Neki misle da je Internet loša stvar: Borba za slobodu izražavanja u sajberprostoru", učestovaće i poznati borci za "slobodu na netu", uključujući Džimija Valsa, osnivača Vikipedije, prve "onlajn" enciklopedije koju uređuju sami korisnici.