Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Milion žrtava hakerskih napada uz pomoć botnetova
21.06.2007. 12:00
Izvor: Mikro
Milion žrtava hakerskih napada uz pomoć botnetova
Predstavnici američkog sekretarijata pravde i saveznog istražnog biroa (FBI) saopštili su da su njihova istraživanja otkrila više od milion korisnika računara koji su bili žrtve hakerskih napada uz pomoć tzv. botnetova.
U istraživanju su pored agenata FBI-ja učestvovali i stručnjaci koordinacionog Centra CERT-a (Computer Emergency Response Team, CERT), grupe sa pitsburškog univerziteta Carnegie Mellon koja nadzire bezbednosne aspekte Interneta. Istražiteljima su pomagali i stručnjaci Microsofta, kao i stručnjaci okupljeni u grupi International Botnet Task Force.
Predstavnici Sekretarijata pravde i FBI-ja objavili su i imena nekih hakera koji su naneli najveću štetu korisincima računara. Među njima se, primera radi, nalaze:
Džejms C. Bruer iz Arlingtona u Teksasu, koji je uz pomoć botnetova inficirao računare u više bolnica u Čikagu i desetine hiljada računara širom sveta.
Džejson Majkl Dauni, iz Kovingtona u Kentakiju, koji je optužen za formiranje razgranate meže računara i njihovo korišćenje za slanje zlonamernih programa. Zlonamerni programi koje je Dauni slao na stotine hiljada adresa onesposobljavali su napadnute sisteme ili mu omogućavali da preuzme kontrolu nad napadnutim računarima.
Robert Alan Solovej, iz Sijetla u američkoj državi Vašington, koga tužioci terete da je koristio svoju kompaniju Newport Internet Marketing za nelegalno reklamiranje i prodaju proizvoda pomoću masovnog slanja poruka e-pošte. Zbog ogromne količine poslatih poruka, predstavnici tužilaštva su Soloveja kolokvijalno nazvali "kraljem neželjenih poruka e-pošte".
Botnetovi (botnets) su kompjuterski programi koji omogućavaju automatizovano izvršavanje određenih zadataka. Antivirusni stručnjaci u današnje vreme ovim terminom označavaju i grupu "zombi" računara zaraženih zlonamernim programima koji omogućavaju njihovim autorima da preuzmu kontrolu nad napadnutim računarom. Napadači programiraju "zombi" računare tako da bez znanja svog vlasnika prosleđuju drugim računarima na Internetu neželjene poruke e-pošte, viruse, špijunske programe i druge zlonamerne programe, povećavajući na taj način broj zaraženih računara.
Prema nalazima stručnjaka kompanije Gartner do kraja ove godine više od 75 posto kompanijskih računara biće inficirano "neotkrivenim zlonamernim programima, koji se šalju određenim ciljnim grupama, a čiji autori pokušavaju na taj način da ostvare finansijsku korist". Prema navodima predstavnika kompanije Google, čiji stručnjaci su obavili odvojeno istraživanje, hakeri sve češće napadaju i Web stranice. Googleovo istraživanje je obuhvatilo oko 4,5 miliona Web stranica na Internetu i utvrdilo da je najmanje deset posto tih stranica zaraženo nekom vrstom zlonamernog softvera, koji može predstavljati pretnju po računare korisnika Interneta.
Istraživači su utvrdili da većina vlasnuika zaraženih računara nije bila svesna prisustva zlonamernih programa na svojim sistemima. Osim toga, korisnici uglavnom nemaju saznanja da neovlašćeni pristup njihovim računarima može dovesti do izvršenja brojnih kriminalnih dela kao što su krađa identiteta, napad uskraćivanjem usluga, "pecanje", beleženje korisnikovih otkucaja na tastaturi ili masovno slanje neželjenih poruka e-pošte i špijunskog softvera. (G.B.)