Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Lagani računar „nešto između”
22.06.2007. 12:00
Izvor: Politika
Lagani računar „nešto između”
„Samsungov” Q1 Ultra (u četiri izdanja) postaće suparnik stonim, sa znatno nižim cenama
Veoma lagani prenosivi računari (ultraprenosivi) često se opisuju kao elektronski uređaji između prenosivih kompjutera i savremenih mobilnih telefona. Kompanija „Samsung” namerava da promeni ovo shvatanje, tako što će sniziti cene i poboljšati odlike svog modela Q1 Ultra, prenosi časopis „Mikro”.
Ovaj računar je predstavljen u martu na Cebitu 2007, najvećem svetskom sajmu informacionih tehnologija u svetu, ali sve doskora nisu objavljeni cena i datum puštanja u prodaju. Sada je poznato da će se pojaviti u četiri verzije, s cenama od 799 do 1.499 dolara, znatno manje od 1.300 i 2.000, koliko su koštale prve. Niža cena pomoći će da on postane suparnik stonim računarima, uz bolji položaj na tržištu u odnosu na slične takmace ostalih proizvođača.
Računar Q1 ultra ima isti ekran dijagonale od sedam inča (inč iznosi 2,54 santimetra) kao i prethodnik, ali novu QWERTY tastaturu, tako da pruža slične mogućnosti kao Palm Treo ili BlackBerry kompanije „Riserč in moušn” (RIM). Podržava bežično umrežavanje po standardu 802.11, a opciono tehnologiju dolaznog paketnog pristupa velike brzine (high speed downlink packet access, HSDPA).
„Samsung” se trudi da ovaj računar odvoji od tržišta telefona; umesto toga ciljno tržište su sve vrste poslovnih korisnika koji često putuju. Model Q1 ultra koristi „Majkrosoftovo” korisničko okruženje Origami koje predstavlja verziju Windowsa XP ili Windowsa Vista za ekran osetljiv na dodir, s mogućnošću korišćenja uobičajenih programa (aplikacije), kao što su Excell ili za elektronsku poštu. U kompaniji ističu primedbe korisnika konkurentskih modela, bližih mobilnim „pametnim telefonima”, koji su se žalili da na takvim uređajima korišćenje pomenutih aplikacija nije nimalo lako.
Računar će pokretati novi „Intelovi” procesori McCaslin A100 i A110, umesto Celerona i Pentijuma, korišćenim u prvim verzijama, koji su trošili mnogo energije. S novim litijum-jonskim akumulatorom, Q1 ultra može da radi bez dodatnog napajanja od 1,5 do 4,5 sati, primetno više od prethodnika.
Najjeftiniji izdanak (Q1U-EL) koštaće 799 dolara, imaće procesor A100 radnog takta 600 MHz, čvrsti disk kapaciteta 40 GB i operativni sistem Windows Vista Home Premium. Srednji (Q1U-XP) imaće cenu 1.149 dolara, procesor A110 koji radi na 800 MHz, 60 GB prostora na disku i operativni sistem Windows Vista Tablet Edition. Vrlo sličan (Q1U-V) radiće na Home Premium Windows Visti i koštaće 1.199 dolara.
A najskuplji (Q1U-CMW) imaće isti procesor, disk od 80 GB, operativni sistem Windows Vista Home Premium i podršku za HDSPA. Svi modeli bi trebalo da se pojave u prodaji u avgustu.