Slobodno vreme
Tehnologija
Papirni pano koji priča
25.06.2007. 12:00
Izvor: Blic
Papirni pano koji priča
Naučnici su napravili reklamni pano osetljiv na dodir koji reprodukuje zvukove
Da biste saznali više informacija od onih koje se vide na reklamnom panou, dovoljno je da na njemu pritisnete željenu opciju, i papir će progovoriti, jer reč je o najnovijem izumu naučnika sa švedskog univerziteta Mid.
Naime, švedski naučnici su konstruisali papir osetljiv na dodir, koji reaguje slično kao i ekrani (tač-skrin) osetljivi na dodir, ali bez vizuelnih opcija, odnosno samo s reprodukcijom zvuka. Tačnije, ovaj papir napravljen je od specijalnog materijala koji može da vibrira na frekvencijama na kojima se reprodukuju ljudski glasovi, muzika i ostali tonovi koje čovečije uši mogu da čuju. Primera radi, od "papira koji govori" napravljeni su dva metra visoki panoi, koji su postavljeni u holu jedne od zgrada švedskog univerziteta, a imaju odštampane razne slike i crteže. Kada se neki od panoa (određeni deo) dodirne, iz panoa se začuju snimci ljudskih glasova ili muzike. A ako se pogleda iza panoa, neće se otkriti nikakvi zvučnici ili bilo kakva druga tehnika. Jednostavno, zvuci stvarno dolaze iz papira, koji je debeo poput nekog tanjeg kartona.
Da bi površinu papira ili kartona koji govori učinili osetljivom na dodir, istraživači su koristili specijalnu štamparsku boju s metalnim česticama. Na taj način cela površina može da se pretvori u senzor osetljiv na ljudski dodir. Inače, osnovu panoa čini veoma čvrst, slojeviti karton debljine tri centimetra, preko koga je nanet papir s električnom šemom, odštampanom bojom sa česticama srebra, koja može da sprovodi struju. Taj sloj povezan je s izvorom struje i jednostavnim električnim kolom sa pojačivačem i memorijskim čipom. Takođe, kad se rukom dodirne određeni deo (neka slika), sloj sa provodnom bojom reaguje promenom struje, što dalje pokreće ostale komponente uređaja. Poslednji sloj ovog neobičnog reklamnog panoa čini tanki papir sa slikama i tekstovima odštampanim običnom bojom.
Papir koji govori, kažu naučnici, treba da bude još tanji, tako da se može mnogo lakše i jednostavnije lepiti i kačiti na zid poput običnih postera. Međutim, jedan od trenutnih problema je napajanje jer ne postoje suviše tanke baterije. Ipak, naučnici se nadaju da će uskoro konstruisati ultratanke baterije koje se dopunjuju fotoćelijama koje su takođe veoma tanke i ugrađene u plakat.