Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
"Windows je pakao"
25.06.2007. 12:00
Izvor: B92
"Windows je pakao"
Stiv Džobs, glavni izvršni rukovodilac kompanije Apple, učestvovao je na ovogodišnjoj konferenciji "D" koja je pod sloganom "Sve digitalne stvari" (All Things Digital) održana krajem maja u kalifornijskom gradiću Karslbad.
Konferenciju organizuje poznati američki ekonomski časopis The Wall Street Journal, domaćini skupa su ugledni novinari Volt Mosberg i Kara Svišer, a na njemu tradicionalno učestvuju rukovodioci velikih tehnoloških i medijskih kompanija.
Džobs je učestvovao na tribini koju je vodio Mosberg i na postavljeno pitanje o broju prodatih kopija muzičkog softvera iTunes, odgovorio da je dosada isporučeno oko 300 miliona primeraka tog programa.
"To znači da je kompanija Apple, ustvari, najveći proizvođač softvera za Windows", upitao ga je Mosberg, i dobio potvrdan odgovor. "Kako se osećate zbog toga?", nastavio je Mosberg.
"Dobijamo pisma od mnogih korisnika koji tvrde da im je iTunes najomiljeniji Windowsov program", izjavio je Džobs. Nakon kraće pauze, Džobs je slegnuo ramenima, nasmešio se i rekao: "To je kao da dajete čašu ledene vode nekome ko se nalazi u paklu". Iako Džobsov komentar verovatno neće po popularnosti nadmašiti njegovu čuvenu izjavu iz 1996. godine ("Jedini problem sa Microsoftom jeste to što oni nemaju ukusa; oni apsolutno nemaju ukusa"), ipak je izazvao smeh u sali.
Džobs je u nastavku skupa učestvovao na tribini na kojoj su posetioci postavljali pitanja poznatim IT rukovodiocima i tom prilikom je priznao da je nekoliko puta čitao mrežni dnevnik pod nazivom "Tajni dnevnik Stiva Džobsa", čiji neimenovani autor koristi nadimak Lažni Stiv Džobs (Fake Steve Jobs). Međutim, ostalo je nepoznato da li je Džobs pročitao zapis kojim je autor dnevnika prokomentarisao njegovo poređenje Windowsa sa paklom.
Lažni Striv Džobs je u svom dnevniku zabeležio: "Poređenje nije sasvim precizno. Iz pakla se ne možete izvući – iz Windowsa možete".