Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Štampanje knjiga preko interneta
27.06.2007. 12:00
Izvor: Danas
Štampanje knjiga preko interneta
Davnih 30-ih godina prošlog veka Lorens Darel i Henri Miler su odštampali svoje, kasnije čuvene, romane "The Black Book" i "Tropic of Cancer", preko jedne francuske izdavačke kuće koju je osnovao Džek Kejn kako bi štampao svoje romane. Danas bi jedan mladi Henri Miler, umesto francuske izdavačke kuće, mogao da iskoristi kompanije sa interneta kao što su Blurb.com, i-Universe, Lulu.com ili Xlibris i da odštampa svoju knjigu, pa čak i da je prodaje preko njihovih internet knjižara.
Tako je, recimo, Gven Fuler (48) iskoristila Blurb.com da objavi svoju knjigu "Do Mallet the Suitcase" - kolekciju spem mejlova aranžiranih kao haiku. Ono što Blurb.com zahteva od svojih mušterija jeste da daunlouduju softver u koji mogu da postave tekst i fotografije. Onda oni pošalju specifikaciju kompaniji koja štampa knjige, u tvrdom ili mekom povezu. Cena se kreće od 18,95 dolara za meki povez, a minimum se može naručiti deset primeraka. Za deset naručenih primeraka dobija se popust od 10 odsto, za 100 primeraka 15 odsto, a ko naruči preko 200 primeraka dobiće dodatne pogodnosti od internet izdavača.
Blurb.com dozvoljava autorima da prodaju svoje knjige preko njihovih knjižara, štampaju nove primerke kako dobijaju narudžbine. Kompanija im šalje ček svaki put kada autor zaradi 25 dolara.
Mnogi ljudi koriste Blurb.com za lične projekte. Tako su Mišel Flaerti i njen suprug Piter dobili knjige koje su odštampale njihove kćerke u kojima su se nalazile fotografije sa proslave Noći veštica.
Oni pisci koji žele da štampaju "literarne radove" više se okreću sajtu www.lulu.com. Doduše, i tu posetioci štampaju najrazličitije stvari, čak i kalendare, a Bob Jang, vlasnik firme Lulu (inače, suosnivač Red Hat Inc.) uzima 20 odsto njihove zarade na ime troškova. Preko ove firme je Mark Vikerson (37) objavio biografiju Pita Tauzenda, gitariste grupe The Who, a potom dobio i ugovor sa jednim "konvencionalnim izdavačem" u Evropi.
Njegova priča je interesantna prevashodno zbog toga što je on svoju knjigu "Amazing Journey: The Life of Pete Townshend" (618 stranica) nudio raznim izdavačima, ali su ga oni redom odbijali i pitali ga zašto misli da je on kvalifikovan da napiše knjigu o čuvenom rokeru.
Zbog toga je on odštampao knjigu preko Lulu, poslao je kritičarima i dobio pozitivne kritike, između ostalog i u uticajnom muzičkom magazinu MOJO. Knjiga nije izmakla ni Tauzendovoj pažnji, pa će čak on napisati predgovor za sledeće izdanje.
Izdavačka kuća Xlibris.com, koja radi u partnerstvu sa velikom Random House, nudi više različitih servisa u paketima čija se cena kreće od 300 do 13.000 dolara. Ipak, oni od svih njih nekako deluju da su najviše okrenuti profesionalcima, pa zato mnogi preporučuju "entuzijastima" - onima koji vole da pišu i vide to odštampano, da se pre okrenu kućama Blurb i Lulu.