Slobodno vreme
Tehnologija
iPhone u petak stiže na američko tržište
27.06.2007. 12:00
Izvor: Mondo
iPhone u petak stiže na američko tržište
Novi proizvod kompanije "Apple" - telefon iPhone u petak će se zvanično pojaviti na američkom tržištu, dok će u Evropi biti pušten u prodaju u oktobru ove godine, saopštila je kompanija "AT&T Inc." koja će biti zadužena za prodaju ovog uredjaja.
Početna cena telefona od 4 GB je 499 dolara, dok će telefon od 8GB koštati 599 dolara. Telefon, čija je debljina 11,6 milimetara će umesto standardnih dugmića imati veliki tač-skrin, budući da je uredjaj zasnovan na "Multi-Touch" tehnologiji.
Kompanija "Apple" ranije je saopštila da je američka Savezna komisija za komunikacije (Federal Communications Commission, FCC) odobrila upotrebu ovog mobilnog telefona, koji bi, sudeći po najavama, mogao osvojiti korisnike širom planete.
Telefon iPhone je zasnovan na operativnom sistemu Mac OS X i sposoban je za rad u GSM mrežama, na frekvencijama od 850 i 1900 MHz. Uredjaj ima Wi-Fi i Bluetooth priključak, ugradjeni digitalni fotoparat rezolucije dva megapiksela i aplikacije uobičajene za "pametne" mobilne telefone kao što su kalendar, podrška za glasovnu poštu i podrška za slanje i primanje elektronske pošte.
Ekran telefona ima dijagonalu od 3,5 inča i rezoluciju od 160 tačaka po inču, što je dovoljno za prikazivanje video sadržaja ili krstarenje Internetom uz pomoć čitača Safari.
Kompanija "Apple" tvrdi da baterija telefona traje 5 sati u telefonskom i video modu, a čitavih 16 sati ukoliko se koristi za emitovanje muzike.
iPhone će moći da pokreće aplikacije kreirane prema Web 2.0 Internet standardima. Kreatori Web aplikacija iz celog sveta imaju mogućnost da to čine u Web 2.0 maniru čiji će se bogati interfejs ponašati kao integrisane aplikacije koje dolaze instalirane sa telefonom.