Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Dolazi nam bežični USB
28.06.2007. 12:00
Izvor: Blic
Dolazi nam bežični USB
Zahvaljujući firmi Artimi koja je napravila kombinaciju dva standarda, USB i UWB, uskoro ćemo imati bežični USB sa istom funkcionalnošću koji ima ovaj koji poznajemo danas.
UWB (Ultra Wide Band) je postojeći bežični standard za prenos podataka koji je firma Artimi iskoristila da bi povezala dva uređaja sa USB vezom. Umesto žice podaci se šalju bežično, brzine su iste ili vrlo slične onima postignutim preko žice.
Da bi snažnije promovisala svoje rešenje, firma Artimi se priklonila forumu WiMedia Alliance. WiMedia okuplja firme koje promovišu UWB standard. Njihov cilj je integracija UWB čipova u uređaje koji sada imaju samo USB konektore, na primer digitalne fotoaparate. Tada bi bežični USB/UWB bio potreban samo na računaru da bi se ostvarila bežična USB veza.
Artimi proizvodi UWB čipove pod oznakom A-150 i trenutno nije jedini proizvođač, ali je njihovo rešenje najbrže i najcelovitije na tržištu.
Napredak u tom smeru bi značio smanjivanje količine žica oko računara, ali i veliko tržište za Artimi jer većina perifernih uređaja koristi USB vezu.