Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Zajednička mreža kućnih kompjutera
29.06.2007. 12:00
Izvor: Danas
Zajednička mreža kućnih kompjutera
Mnoge današnje porodice imaju po dva i više kompjutera koje najčešće koriste nezavisno jedan od drugog. Kada je iz nekog razloga potrebno da se neki fajl prebaci iz jednog u drugi kompjuter, ljudi najčešće koriste flopi diskove, kompakt diskove, ili pak šalju fajlove internetom. U stvari, sve se to mnogo jednostavnije obavlja ako se kompjuteri povežu u lokalnu mrežu. Firma Majkrosoft odnedavno nudi besplatan program nazvan Vindous houm server (Windows Home Server) koji, čak i onim osobama koje se ne razumeju mnogo u kompjutere, omogućava lako povezivanje dva ili više kompjutera u sopstvenu lokalnu mrežu.
Povezani kompjuteri praktično mogu da ulaze jedan u drugi i razmenjuju sve vrste sadržaja - od tekstova, preko fotografija, do muzičkih i video fajlova.
Istina, Majkrosoft zahteva da se najpre prođe kroz obaveznu registraciju, ali to donosi dodatne prednosti, jer na taj način korisnik, uz pomoć lozinke, može sa bilo kog drugog kompjutera u svetu da uđe u sopstveni kućni kompjuter - naravno ako je uključen. Kućni server ima i ugrađenu zaštitu, koja omogućava korisniku da strogo kontroliše ko sve može da uđe u koji kompjuter i koja dokumenta može da otvori, a koja ne.
To još nije sve - onima koji vole da pišu kompjuterske programe ili da grade kompjuterski hardver, Majkrosoft nudi nagrade za najbolje dodatke napisane ili konstruisane za kućni server.