Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Laptop od platna
01.07.2007. 12:30
Izvor: Blic
Laptop od platna
Prenosni računari osim svoje male veličine i kompaktnosti postaju sve nezavisniji multimedijalni uređaji, ali i pioniri u korišćenju najnovijih tehnologija, poput noutbuka Fujitsu-Siemens FAB PC koji ima savitljiv monitor od specijalne tkanine.
Prva kompanija koja je koristila tkaninu i izradi prenosnog računara je "Intel", čiji noutbuk "metro" na prvi pogled podseća na torbicu namenjenu ženskoj populaciji, a zapravo je laptop sa veoma moćnom mašinom. Ali, "Intelov" "metro" stvarno može i da posluži kao torba. Međutim, najnoviji noutbuk kompanije "Fujitsu-Siemens" sa oznakama FAB PC (FAB, fabric - tkanina), koristi i specijalnu tkaninu umesto LCD ekrana. Tačnije, ovaj laptop koristi ekran zasnovan na novijoj tehnologiji elektronskog mastila, tako da se njegov monitor može savijati, urolati, pa i opeglati, ali s mlakom a ne vrelom peglom. Noutbuk FAB PC takođe je zbog korišćenja specijalne tkanine u izradi mnogo lakši i tanji od istih ili sličnih modela laptopova. Ipak, glavna prednost mu je savitljivi monitor od tkanine visoke rezolucije i velike izdržljivosti.
Još jedan od trendova u proizvodnji noutbukova su razdvojivi tastatura i ekran ili monitor koji je osetljiv na dodir i koji se može postaviti u najrazličitije položaje. Primera radi, laptop IBM Thinkpad sa oznakom Yoga ima veoma inovativne mogućnosti, tako da se monitor može zarotirati za 180 stepeni, a zatim spustiti kako bi se dobila takozvana laptop paleta po kojoj je moguće pisati i crtati jer je osetljiva na dodir. Takođe, noutbuk Yoga ima razdvojivu tastaturu sa bežičnom konekcijom radiotalasima, koja se koristi i za povezivanje ultratankog miša.
Noviji modeli prenosnih računara, pored velike multimedijalnosti, imaju i veliku samostalnost, posebno kada je reč o umrežavanju i konektovanju na internet. Na primer, laptop Panasonic Toughbook CF-73 ima ugrađenu platformu za mobilni telefon, što ga čini jedinstvenim i prvim ovakvim uređajem na svetu. A pored klasičnog telefoniranja, noutbuk Panasonic Toughbook CF-73 mobilnu platformu koristi i za povezivanje na internet preko operatera ili preko satelitskih veza, a može da uspostavi i direktnu komunikaciju s istim uređajem. Laptop Panasonic Toughbook CF-73 ima ekran osetljiv na dodir dijagonale 13,3 inča, ojačano i specijalno oblikovano kućište prilagođeno za nošenje, jer je namenjen osobama koje računar koriste pretežno u pokretu.