Slobodno vreme
Tehnologija
Tri milijarde mobilnih telefona u svetu!
01.07.2007. 12:30
Izvor: Mondo
Tri milijarde mobilnih telefona u svetu!
Ukupan broj mobilnih telefona u upotrebi u svetu premašiće prvi put ove godine tri milijarde, što je jednako polovini ukupne svetske populacije.
Prema istraživanju kompanije "Mobajl vorld", koja se bavi analizama tržišta telekomunikacija, operateri mobilne telefonije u svetu imaće na kraju godine više od 3,25 milijardi pretplatnika zahvaljujući velikom rastu tražnje ovih usluga u Kini, Indiji i afričkim zemljama.
Zajedno s Internetom, mobilna telefonija je unela revoluciju u komunikacije. Prema istraživanju, svakog minuta se širom sveta broj korisnika mobilnih telefona uvećava za više od 1.000 klijenata, preneo je Rojters.
"Za povezivanje prvih milijardu pretplatnika bilo je potrebno više od 20 godina, ali svega 40 meseci da se poveže druga milijarda," izjavio je suosnivač "Mobajl vorlda" Džon Tajsou, prognozirajući da će brojka od tri milijarde korisnika biti premašena u julu ove godine.
Britanski analitičari procenjuju da će 65 odsto svih uredjaja koji budu proizvedeni ove godine naći kupce u zemljama u ekonomskom usponu, jer proizvodjači mobilnih telefona poput finske "Nokije" i američke "Motorole" forsiraju jeftinije aparate, a mobilni operateri smanjuju cene razgovora.
Istraživači navode da brojke koje su navedene u izveštaju uzimaju u obzir i činjenicu da klijenti koriste i više mobilnih telefona. Prodor mobilne telefonije je u Evropi dostigao 100 odsto populacije, jer je u upotrebi 666 miliona brojeva.
Samo je u prvom kvartalu ove godine u svetu prodato rekordnih 240 miliona mobilnih telefona, a 135 miliona novih korisnika se povezalo na mrežu.