Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Pretražuje u stvarnom vremenu
03.07.2007. 12:00
Izvor: Politika
Pretražuje u stvarnom vremenu
Samouki programer iz Australije osmislio program za pretragu Interneta za koji se veruje da je bolji od ostalih
Malena australijska kompanija usavršava pretraživač Interneta koji bi trebalo da nadmaši sve ostale, čak je i „Gugl” zainteresovan za ovaj poduhvat.
Program se zove „Maj lajv serč” (My Live Search) i uskoro bi trebalo da se pojavi probno (beta) izdanje, tako da će se korisnici sami uveriti koliko je, zaista, delotvoran. Tehnologiju koja ga pokreće osmislio je Rob Gabrijel, 35-godišnji samouki programer iz Australije, koji tvrdi da je glavna prednost u tome što – za razliku od ostalih pretraživača Interneta – ovaj pretražuje u stvarnom (realnom) vremenu.
Svi veliki pretraživači pomoću automatizovanih robota izrađuju liste (indekse) veb-stranica koje se kasnije koriste za pretraživanje. Pomenuti spiskovi, međutim, gotovo nikad nisu potpuno sveži, na ovaj način je vrlo teško doći do sadržaja na veb-stranicama koji se svakodnevno menjaju.
Australijska novina je zasnovana na drugačijem načelu. Rezultate dobijene posredstvom uobičajenih pretraživača koristi kao početne tačke za svoju pretragu. Pošto preispita (analizira) rezultate pretrage „Gugla”, „Jahua”, „Lajv serča” i drugih velikih pretraživača, upoređuje ih s korisnikovim obeleživačima (bookmark) i omiljenim veb-stranicama koje, inače, posećuje. Posle toga pretražuje još stotine stranica koje su na neki način povezane s rezultatima koje je do tada prikupio, i tek na kraju izbacuje rezultate pretrage važne korisniku.
Moguća prepreka u pretraživanju u stvarnom vremenu (istovremeno) jeste brzina kojom se rezultati izbacuju. Rob Gabrijel ističe da je pretraživač koji je osmislio u stanju da ovakvu pretragu obavi za nekoliko sekundi. Velika prednost novog načina traženja po Internetu je mogućnost pretraživanja tzv. nevidljivog veba, stranice koje se neprestano oblikuju i veoma brzo menjaju svoj sadržaj, zato dosadašnji pretraživači nisu u stanju da ih uvrste u svoje liste (indeksiranje).
Čak i stranicama koje ulažu velike napore da se pojave na „Guglovim” pretraživačkim listama pokatkad treba nekoliko sedmica da ovo urade. Stručnjaci procenjuju da je tek petina internetskih stranica uvršćena u „Guglove” indekse. Pomenuta kompanija, kao i obično, ne stoji skrštenih ruku i odlučila je da nešto preduzme: svog predstavnika je, navodno, dva puta poslala u posetu „Maj lajv serču”, ali pojedinosti u vezi sa saradnjom još nisu poznati.
Ako je suditi na osnovu prošlosti, nije neverovatno da će dogovor na kraju biti postignut, budući da je razvoj usluge (servis) Google Maps, takođe, započela malena australijska kompanija. A i sam „Gugl” pokrenula su dva mladića u garaži.