Slobodno vreme
Tehnologija
Terabajtni optički diskovi na vidiku
03.07.2007. 12:00
Izvor: Mikro
Terabajtni optički diskovi na vidiku
Kompanija Call/Recall ponudila je prošle nedelje proizvođačima da licenciraju tehnologiju za proizvodnju optičkih diskova najvećeg kapaciteta do sada; u prethodnom periodu, razmatrana je upotreba holografskog diska maksimalnog kapaciteta od 300 GB, ali se sada pojavio i disk kapaciteta 1 TB, veličine uobičajenog DVD diska.
Naravno, tehnologija još nije komercijalizovana, a predviđa se da će biti dostupna za tri do pet godina. Disk je delo kompanije Call/Recall, koja se bavi istraživanjem optičkih uređaja za skladištenje velikog kapaciteta.
Tehnologija koristi dvofotonski proces zapisivanja u trodimenzionalnom prostoru unutar diska; u disk je moguće smestiti veliki broj slojeva, jer je neophodan razmak samo deset mikrona – to je ekvivalentno smeštaju 250 DVD diskova u jedan. Pretpostavlja se da će u narednom periodu biti moguće povećati gustinu upisa i tako postići još veće kapacitete. Razmatra se i mogućnost proizvodnje malih 1-inčnih diskova, u koje staje oko 50 GB; oni bi bili veoma pogodni za mobilne telefone i druge mobilne uređaje.
U kompaniji Call/Recall kažu da je najveća prednost nove tehnologije to što ne zahteva skupe komponente, pa uređaji ne moraju da budu skupi, a prilagođenje proizvodnih pogona takođe ne zahteva mnogo ulaganja.
Jedan od osnivača ove kompanije je i vojska SAD, ali među osnivačima ima i komercijalnih preduzeća i priznatih stručnjaka, kao što je npr. Dr. Piter Rencepis, bivši šef firme Bell Laboratories. Taj naučnik svetskog glasa, ima 85 autorizovanih patenata koje koriste velike kompanije, kao što su IBM, Panasonic i Hitachi.
Osim povećanja kapaciteta, nova tehnologija donosi i brži prenos podataka. Analitičari procenjuju da će pronalazak kompanije Call/Recall imati uticaja i na konkurenciju, koja će se potruditi da dostigne terabajtni kapacitet. Misli se pre svega na holografske diskove kompanije InPhase i UDO diskove kompanije Plasmon.
Budući da će do komercijalizacije nove tehnologije proći nekoliko godina, kompanije InPhase i Plasmon će imati dovoljno vremena da povećaju kapacitete svojih diskova, smatraju analitičari.