Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Prenosni računar za 200 dolara
04.07.2007. 12:00
Izvor: Politika
Prenosni računar za 200 dolara
Novi takmac stiže iz dve poznate kompanije „Asus” i „Intel”
U proizvodnju veoma jeftinih prenosnih računara nedavno su se uključile kompanije „Asus” i „Intel”. Novi laptop mogao bi da bude ozbiljan takmac razglašenom poduhvatu Nikolasa Negropontea, direktora Laboratorije za medije u Masačusetskom institutu za tehnologiju, pod skraćenim nazivom OLPC (laptop za svako dete).
Poznati proizvođač kompjutera i delova „Asus” i najveći proizvođač procesora na svetu „Intel” udružili su snage da bi napravili vlastiti veoma lagan prenosnik za malo novca. Već su mu nadenuli ime koje – kad se prevede – zvuči kao oglasna poruka: „Jednostavan za učenje, jednostavan za igranje, jednostavan za rad” (Eee), a trebalo bi da uobičajeno koristi poznate operativne sisteme „vindouz” i „linuks”.
Prema prvim najavama, ovaj prenosni računar ima ekran dijagonale sedam inča (inč je 2,54 santimetra), „Intelov” procesor i čipset (skup čipova), 512 MB memorije, fleš memorijski tvrdi disk kapaciteta 4,8 ili 16 GB i podršku za povezivanje s drugim kompjuterima putem klasične žičane ili bežične mreže. Cena novog ultraprenosnika, čija će masa biti manja od jednog kilograma, trebalo bi da iznosi svega 200 dolara.
Na ovom perolakom računaru nećete moći da igrate najnovije igrice ali, s obzirom na cenu, morate priznati da nabrojane osobine zvuče odlično. On bi trebalo da bude veoma jeftin suparnik lakim prenosnim računarima koji često koštaju deset puta više.
Za razliku od Nikolasa Negropontea, pomenute dve kompanije svoj prenosnik ne nameravaju da ponude vladama manje razvijenih država da bi smanjile tehnološki jaz, već će ga prodavati postojećim prodajnim kanalima.
Imajući u vidu da je samo četrdesetak skuplji, mogao bi da postane ozbiljan suparnik najavljenom OLPC-u, barem dok mu cena sa sadašnjih 160 ne padne na 100 dolara koliko je u početku obećavano.