Slobodno vreme
Tehnologija
HP omogućio Warner Bros. Entertainmentu da pređe na 4K digitalnu postprodukciju pomoću tehnologije Advanced Media Storage
Savršena postprodukcija
11.07.2007. 12:00
Izvor: Danas
Savršena postprodukcija
HP je objavio da je kompanija Warner Bros. Entertainment pustila u rad tehnologiju za skladištenje podataka pomoću koje je transformisala kompleksan sistem za postprodukciju novih filmova i restauraciju starijih izdanja. Umesto tradicionalnog načina, koji podrazumeva celuloidne trake, Warnerova postprodukcija sada je potpuno digitalna.
HP Media Storage sistem omogućio je kompaniji Warner Bros. da pređe na sistem u kojem se koristi 4K digitalni video format, s rezolucijom četiri puta kvalitetnijom od HD televizije.
Pomoću ovog sistema Warner Bros. racionalizuje svoj proces postprodukcije i zadržava visokokvalitetnu rezoluciju koju smatra suštinski važnom za kreativce koji prave nove filmove i publiku koja u njima uživa. Na HP Media Storage se Warner Bros. oslonio i pri pravljenju aktuelnog hita "Ocean’s 13".
Pomoću sistema HP Media Storage kreativni timovi mogu da snimaju i učitavaju velike 4K fajlove u realnom vremenu, dok se bave pretvaranjem snimljenog sirovog materijala u film spreman za distribuciju u više različitih formata, poput 35 mm, ili onih za bioskop, HD diskove, Internet televiziju ili mobilne uređaje. 4K digitalni master čuva dovoljno informacija da može da garantuje da će film biti spreman i za buduće generacije prezentacionih tehnologija.
Posebno dizajniran za upotrebu u industriji zabave, HP Media Storage je proširen i podrškom za postprodukcione alate na Apple platformi.
Sa 6,5 hiljada filmova i desetinama hiljada televizijskih i animiranih naslova u svojoj kolekciji, legendarni studio - sada globalna kompanija za pripremu i isporuku zabavnih sadržaja u vlasništvu Time-Warner - pionir je u korišćenju digitalne tehnologije za snimanje i distribuciju filmova. Warner Bros. je i jedini veliki studio koji je napravio infrastrukturu koja mu omogućava da kompletnu postprodukciju u visokoj rezoluciji obavlja samostalno.
"HP je proučavao naš proces postprodukcije i radio s nama da bi nam pripremio rešenje za skladištenje podataka koje će biti fleksibilno i podržavati kreativne potrebe naših režisera; omogućio nam da radimo s kvalitetom koji smatramo suštinskim", rekao je Chris Cookson, predsednik za tehničke poslove i tehnološki direktor u Warner Bros. Entertainmentu. "Kada se radi sa 4K formatom generišu se ogromne količine podataka. HP je snimanje i otvaranje 4K datoteka učinio lakim, a omogućio nam je i da racionalizujemo proces postprodukcije. Drugim rečima, sada možemo da izađemo u susret kreativnim potrebama filmadžija, kao i da zadovoljimo kvalitet snimaka koji u studiju zahtevamo. HP nam je pomogao da to učinimo mogućim".
U svojim Motion Picture Imaging (MPI) prostorijama Warner Bros. koristi HP Media Storage za obradu sirovog i 4K digitalnog materijala - korekciju boja, pravljenje mastera za bioskope, HD i standardna video izdanja, digitalno čišćenje i lasersko snimanje.
HP Media Storage u Warnerovim MPI prostorijama uključuje HP STORAGEWORKS 8000 Enterprise Virtual Arrway, HP PROLIANT i HP BLADESYSTEM servere bazirane na Linuxu i HP radne stanice s procesorima s više jezgara. HP-ov partner Quantum obezbedio je vodeći softver za upravljanje skladištenjem podataka - STORNEXT®, koji radi s podacima na različitim fajl sistemima, čime omogućava da podacima pristupaju svi korisnici.
HP je obezbedio i specijalizovane konsalting usluge, te je blisko sarađivao s Warner Bros. MPI-jem kako bi učesnicima radionica za sagledavanje procesa omogućio potpuno razumevanje postojećeg toka postprodukcije i dizajna. Samo na taj način bilo je moguće isporučiti kompletno rešenje.