Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
I lični računar i mobilni telefon
12.07.2007. 12:00
Izvor: Politika
I lični računar i mobilni telefon
U novom ličnom digitalnom pomoćniku „Hjulit-Pakard” je objedinio odlike oba uređaja
Ukoliko biste poželeli ručni računar, a da ne nosite i mobilni telefon, kompanija „Hjulit-Pakard” je, upravo, ponudila, za vas pravo rešenje. Sprava HP iPAQ rw6815 Personal Messenger namenjena je poslovnim ljudima koji u svakom trenu, osim mobilnog telefoniranja, moraju da imaju pristup Internetu, uvid u elektronsku poštu, da načas pogledaju prezentacije i ostale neophodne materijale.
Uređaj je malo veći od prosečnog mobilnog telefona i teži samo 140 grama, a objedinjuje i ručni računar i mobilni telefon. Smanjenje veličine postignuto je novim oblikom u koji nije uključena tastatura. Zato su na raspolaganju sve vrste bežičnog povezivanja – GPRS/EDGE, Bluetooth, WiFi, IrDA, a pod nadzorom najnovijeg „Majkrosoftovog” operativnog sistema Windows Mobile 5.0.
Na prednjoj strani korisne naprave, pored ekrana nalaze se džojstik i još četiri dirke. Na bočnim stranama su dugmići za podešavanje jačine zvuka i za snimanje fotografija i govora. TFT ekran je osetljiv na dodir, dijagonale je 2,7 inča (inč je 2,54 santimetra), sa 65 K boja i LED pozadinskim osvetljenjem. Veličina je u odnosu na sam uređaj veoma zadovoljavajuća.
Zato što je dotični ručni računar toliko malen, tastatura je virtuelna. Pisanje kratkih (SMS) i elektronski poruka (e-mail) ili teksta moguće je samo pomoću naročite olovke (stylus), što iziskuje da to malo uvežbate. S obzirom na to da je ovo, ujedno, mobilni telefon, nepostojanje dugmića stvara teškoće ukoliko želite da nekoga na brzinu pozovete ili da mu pošaljete kratko obaveštenje, i te radnje obaviti jednom rukom.
Kamera razlučivosti (rezolucija) dva megapiksela s LED osvetljenjem vrhunske oštrine 1.600 x 1.200 podržava i JPEG i 3 GP formate. Fotografije i video zapisi su prilično dobri, iako se mora priznati da je sve najviše uslovljeno mirnom rukom čoveka koja snima i postojanjem dnevnog svetla.
„Hjulit-Pakardova” sprava iPAQ rw6815 ima ugrađeno 128 MB ROM i 64 MB RAM memorije koju je moguće nadograditi mini SD karticom. Mini SD kartica uveliko pomaže pri prebacivanju muzike, fotografija i ostalih dokumenata na druge uređaje koji poseduju mini SD priključak, i obratno.
Operativni sistem je, u stvari, najnoviji „Majkrosoftov” Windows Mobile 5.0 koji uključuje Word Mobile, Excel Mobile, PowerPoint Mobile, Internet Explorer Mobile, Windows Media Player 10 Mobile i Messaging.
„Intelov” procesor PXA272, takta 416 megaherca (MHz), zaslužan je za veoma ustaljen i brz rad, zato se svi zadaci izvode, bez zastoja. Bežični pristup Internetu omogućen je putem WiFi 802.11B standarda, a bežično povezivanje s drugim elektronskim napravama moguće je putem Bluetooth-a 1.2 i IrDA. Litijum-jonska baterija kapaciteta 1530 mAh, zaista, odlično podnosi sve zahtevane radnje koje je moguće obaviti ovim uređajem.
Zanimljivo je da on ne podržava UMTS, HSDPA i WiFi 802.11G. Uprkos ovim nedostacima, ovog mališana krase izvrsne komunikacione i zabavne osobine, veoma je brz i pouzdan i lepo izgleda. Budući korisnici će ponosno pokazivati i istinski uživati.
HP iPAQ rw6815 se prodaje po ceni od oko 520 evra.