Slobodno vreme
Tehnologija
Britanski naučnici grade naselje za male robote
16.07.2007. 12:00
Izvor: 24 sata
Britanski naučnici grade naselje za male robote
Naučnici u škotskom gradu Dandiju planiraju da stvore takozvano „selo robota”...
Nauka- Na Univerzitetu Abertaj tokom prethodne četiri godine napravljena je studija koja će uključiti oko 60 minijaturnih robota organizovanih u različite grupe i programiranih da stupaju u međusobnu interakciju.
Timovi projektanata planiraju da akcenat stave na izučavanje ponašanja robota u zajednici, u najrazličitijim situacijama. U projektu će učestvovati i univerziteti Eksitera, Varvika, Mančestera, kao i istraživači s Univerziteta Vest Ingland i Metropoliten iz Lidsa.
Stručnjaci veruju da će svako međusobno kopiranje ponašanja robota biti za nijansu drugačije od prethodnih robotskih reakcija, što će značajno doprineti otkrivanju sada krajnje nepredvidljivih rezultata.
Profesor Džon Krodford, čuveni teoretičar biolog, napominje da izučavana ponašanja neće biti ljudska, već izričito robotska.
- Jedan od glavnih zadataka našeg istraživanja biće da identifikujemo i interpretiramo obrasce u ponašanju kao dokaze za razvijanje robot-kulture - objašnjava Kroford.
Prema njegovim rečima, naučnički timovi pokušaće da eventualno povežu otkrića iz kreirane robot-zajednice s dešavanjima u ljudskom, životinjskom ili nekom veštačkom društvu.
Naučnici planiraju da posle izvesnog vremena promene uslove pod kojima roboti stupaju u interakciju, kako bi utvrdili da li i u kojoj meri roboti modifikuju svoje ponašanje pod različitim okolnostima.
Obe faze eksperimenta biće smenjivane nekoliko puta posle određenog vremena, a naučnici se nadaju da će roboti po isteku opdređenog perioda naučiti i ponavljati određene obrasce ponašanja.