Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Živa se izbacuje iz monitora
16.07.2007. 12:00
Izvor: Politika
Živa se izbacuje iz monitora
Kompanija „Epl” najavljuje „zelenu proizvodnju” u kojoj neće biti ni drugih otrovnih materija
Stiv Džobs je objavio na veb-sajtu kompanije otvoreno pismo u kojem je izneo planove u vezi sa uklanjanjem otrovnih hemijskih materija iz proizvoda. Krstio ih je živopisnim terminom – stvaranje zelenijeg „Epla” (jabuka).
Glavni izvršni rukovodilac je na posredan način odgovorio mnogim organizacijama za zaštitu životne sredine koje su u proteklom razdoblju kritikovale „Epl” i optuživale ga da ne ulaže dovoljno truda u uklanjanju štetnih materija iz svojih proizvoda, kako piše časopis „Mikro”. Posebno je u tome bila žestoka grupa „Grinpis” koja je pomenutu svrstala na poslednje mesto rang-liste tehnoloških kompanija u zaštiti životne sredine. Stiv Džobs, međutim, najavljuje da će u ovoj oblasti „uskoro biti ispred svih svojih konkurenata”.
Prema objavljenim planovima, posvetiće se veća pažnja odstranjivanju žive iz monitora, tako što će do kraja godine predstaviti prve računare Macintosh sa ekranima čije je pozadinsko osvetljenje od svetlećih dioda (LED). Potpuno isključenje fluoroscentne lampe zavisiće od toga kojom brzinom će proizvođači preći na LED diode u proizvodnji monitora većih dimenzija.
Na osnovu podataka koje je izneo ovaj čelnik, sprovodi se program recikliranja elektronske opreme u više od 80 zemalja u kojima ova kompanija prodaje računare Macintosh i plejere iPod. Do kraja 2007. biće obuhvaćeno 93 odsto zemalja.
Primera radi, vlasnici iPoda u SAD mogu bez ikakve nadoknade ili plaćanja poštanskih troškova poslati svoje stare plejere na reciklažu; ukoliko se odluče da ih lično donesu u neku od „Eplovih” prodavnica i zamene za novi model, dobijaju popust od deset posto. Pored toga, Stiv Džobs je naglasio da se odbačena oprema ne odlaže u drugim zemljama; sav elektronski otpad koji se prikupi u Severnoj Americi reciklira se u SAD.
U izradi „Eplovih” proizvoda sve više se koristi nerđajući čelik, naročite vrste plastike i osobiti aluminijum, nalik onome u avionskoj industriji. Osim žive, planira se izbacivanje broma, arsena i polivinil-hlorida, poznatijeg kao PVC.