Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Stočić za surfovanje
20.07.2007. 12:00
Izvor: Press
Stočić za surfovanje
„Majkrosoftov" novi računar dizajniran tako da se koristi bez miša i tastature, a služi i kao - stočić u dnevnoj sobi?!
„Majkrosoft" je proizveo novi računar, dizajniran tako da se koristi bez miša i tastature, i ima drzak predlog - želi da njime zameni vaš stočić u dnevnoj sobi?! Na stočiću se, to se zna, drže noge dok se gleda TV, a sada bi umesto nogu, na njemu trebalo držati ruke.
Naime, površina („surface") „Majkrosoftovog" stočića zapravo je ekran osetljiv na dodir, pa se prstima upravlja svime što se na ekranu događa. A događa se sledeće: pregledaju se slike, koje mogu da se pomeraju, slažu, povećavaju i smanjuju, zatim se crta čika-Gliša, igra „iks-oks", ili se gleda plan grada i prstom označava ruta do pekare ili gde već želite da krenete.
Sve ovo, pa i više, demonstrira lično gospodin Bil Gejts u kratkom filmiću na Jutjubu: http: //www. youtube. com/watch? v=7WIkrQu0-v0
Ono što je istinski zanimljivo je da će se popis aplikacija za „surface" u budućnosti prilično proširiti (a nije isključena ni mogućnost igranja ozbiljnih igara, ekipa „Majkrosofta" za rad na zabavi i sitnijim uređajima najavljuje „surface" kao deo strategije „poevzani uređaji za zabavu").
Zamislite samo kako za svaku radnju u igri ili na desktopu, umesto milimetarskog pomaka miša i trzaja kažiprsta, uz iskrivljenu kičmu u fotelji i škemetu koje se preliva skroz do tastature, sada morate da pružite ruku preko celog stola!
Dalje - kako li će stočić protumačiti odloženu pivsku flašu - je li to „dodir površine", iscrtana glava čika-Gliše ili nekakva druga naredba računaru? Čini se da „surface" donosi, uz brojne nove mogućnosti, i brojne nove probleme.
Za sada će se tim problemima ipak baviti neko drugi - uz cenu između 5.000 i 10.000 američkih dolara, „surface" računari dostupni su samo velikim biznisima („Starvud hotels").
Inženjeri u „Majkrosoftu" u međuvremenu nastavljaju rad na kućnoj varijanti, dostupnoj svakome, i kažu da će se potruditi da je dovrše što pre.
Procenjuju da će im za to trebati tri do pet godina, a ako vam sve ovo golica maštu, bacite oko i na konkurenciju: „Filipsov" „entertejbl".