Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Krstarenje u tri dimenzije
23.07.2007. 12:00
Izvor: Politika
Krstarenje u tri dimenzije
Na Internetu to omogućuje novi program koji se, za sada, može besplatno preuzeti
Trodimenzionalna ekrani nisu ništa novo, ali su do sada u brzini i delotvornosti zaostajali za uobičajenim dvodimenzionalnim. Novi program (softver) kompanije „Spejstajm” (SpaceTime) mogao bi neke stvari da promeni.
Usavršava se, naime, tehnološki postupak koji omogućuje krstarenje (surfovanje) Internetom u tri dimenzije. Zamisao je prilično jednostavna: umesto dvodimenzionalnog u kojem se sa stranice na stranicu prebacujemo kroz „prozore” pretraživača ili tabove, nova vrsta programa veb-stranice razvrstava u sličice, nalik stripovskim tablama, i jednostavnim klikom se dobija trodimenzionalni prikaz.
Ovo nije, baš, najzgodnije kada imate samo jednu stranicu, ali s više od jednom koje ste pretragom otvorili prebacivanje s „prozora” na „prozor” prilično je pogodno, a izgleda veoma ugodno. Naravno, da biste potpuno mogli da uživate u radu, potreban vam je snažan računar. Tvorci programa preporučuju Pentium 4 na 2,4 gigaherca (GHz) sa 512 megabajta (MB) memorije najmanje i monitor veće razlučivosti da bi bilo dovoljno mesta za prikazivanje svih trodimenzionalnih „prozora”.
Jedna od najvećih prednosti „Spejstajmovog” softvera jeste mogućnost svrstavanja sličnih rezultata pretraživanja. Na primer, posle traženja na aukcijskoj kući „Ibej” (eBay), program će rezultate razvrstati prema sličnosti. Rezultate pretrage moguće je pregledati pomoću slika koje program, takođe, pokazuje na trodimenzionalnom ekranu.
Potpuna besplatna verzija za ispitivanje može se preuzeti sa službenih stranica.