Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Ponovo srušena Majkrosoftova zaštita od kopiranja
27.07.2007. 12:00
Izvor: Danas
Ponovo srušena Majkrosoftova zaštita od kopiranja
Majkrosoft korporacija je ponovo u defanzivi u odnosu na hakere pošto se pojavio novi program koji prosečnom PC korisniku omogućava da skloni zaštitu s digitalne muzike i filmova. U pitanju je najnovija verzija FAIRUSE4M programa koja može da prevaziđe zaštitu za Windows Media audio i video fajlove, a koja se pojavila na Internetu pre nekoliko dana.
Poslednjih godina Majkrosoft je uspevao da zapuši rupe u sistemu koje su koristile dve prethodne verzije programa, a podneta je i federalna tužba protiv anonimnih autora programa. Doduše, od tužbe se odustalo pošto Majkrosoftu nikako nije uspevalo da identifikuje tvorce FAIRUSE4M.
Treća verzija programa ima jednostavan interfejs - dovoljno je samo prevući fajl, recimo muzičku numeru koja je kupljena preko Interneta od servisa kao što je Napster, i pretvoriti je u fajl koji je moguće kopirati do mile volje ili ga kao MP3 puštati na bilo kojem digitalnom muzičkom plejeru.
Majkrosoft najavljuje da će se uskoro izboriti s ovim problemom, ali izgleda da on samo dovodi do novog preispitivanja oko zaštite pesama koje se prodaju na Netu. Naime, mnoge od tih pesama, koje se ne mogu kopirati, postoje na CD-ovima, tako da je fanovima moguće da ih odatle "grebuju" i naprave sebi MP3 fajl. Osim toga, neke izdavačke kuće već su videle da je moguće prodavati i "nezaštićene" fajlove i da to ne utiče na ukupnu prodaju. Stoga se očekuje da za par godina ovaj vid "zaštite" jednostavno nestane.