Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Najbolji programi za razmenu podataka
01.08.2007. 12:00
Izvor: Blic
Najbolji programi za razmenu podataka
Programi P2P (peer-to-peer) za većinu korisnika su sinonim za preuzimanje besplatnih sadržaja s interneta. Jedini veći izuzetak je u poslednje vreme vrlo popularni protokol BitTorrent, kod kojeg je prvo potrebno skinuti malu datoteku, tzv. tracker, obično s neke web stranice specijalizovane za tu svrhu, pa je učitati u aplikaciju BitTorrent koja će onda započeti download traženih podataka.
Evo liste za trenutno najbolje, najbrže i najpouzdanije P2P aplikacije.

Torrent
Trenutno ovim područjem suvereno vlada uTorrent, program koji ima sve što i druge aplikacije BitTorrent, ali zauzima izuzetno malo prostora na disku i radne memorije. Ipak, s uTorrentom postoji i jedan problem - neki korisnici su se žalili da su s programom dobili i virus. Iako je verovatno reč o slučajnosti, ipak treba pripaziti i pri instalaciji imati aktivan antivirusni program.
Za: brz, ne zauzima mnogo memorije, popularan, dobra podrška
Protiv: potencijalni problemi s virusima

BitComet
Dugo smatran najboljim programom, BitComet polako gubi na popularnosti, ali još uvek radi vrlo dobro. Jedna od prednosti BitCometa jeste to što ima ugrađenu mogućnost pretraživanja Torrenta, tako da u većini slučajeva uopšte nećete morati da otvarate web da biste pronašli ono što vas zanima.
Za: ugrađeno pretraživanje Torrenta, veliki broj opcija
Protiv: gubi korak s najboljima

SoulSeek
SoulSeek je neobičan program. Umesto da ga oglašavaju na sva zvona, autori ga - verovatno u strahu od tužbi - skoro skrivaju, pa je tako službena stranica programa nekoliko puta menjala adresu. Po opcijama i mogućnostima, mreža SoulSeek, kao i sama aplikacija, prilično je slaba, ali ono što SoulSeek izdvaja iz mnoštva je zajednica koja se okupila oko tog servisa. Naime, SoulSeek je postao pravo mesto za razmenu elektronike, jazza, alternative, avangarde i uopšte teže nabavljive muzike.
Za: odličan za ljubitelje muzike, prijateljski nastrojena zajednica
Protiv: slabe mogućnosti i podrška