Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Najuticajniji proizvodi
03.08.2007. 12:00
Izvor: B92
Najuticajniji proizvodi
Microsoftovi proizvodi zauzeli četiri od prvih pet mesta u anketi u kojoj su računarski stručnjaci morali da navedu najuticajnije i najvažnije proizvode u prethodnih 25 godina.
Iako neki kritičari tvrde da Microsoft ni u kom slučaju ne odlikuje inovativnost, malo je nedoumica oko uticaja te kompanije na računarsku industriju, ako je verovati juče objavljenim rezultatima ankete. Naime, Microsoftovi proizvodi zauzeli su četiri od pet prvih mesta na osnovu odgovora računarskih stručnjaka koji su imali zadatak da navedu, po njihovom mišljenju, najuticajnije i najvažnije proizvode u proteklih 25 godina.
Prvo mesto pripalo je Internet Exploreru. "Do 1999. godine Internet Explorer je postao dominantan čitač Weba, i tu poziciju je zadržao do danas", piše u izjavi asocijacije CompTIA. Prva verzija Internet Explorera objavljena je 1995. godine. Prema najnovijim podacima firme za praćenje i analizu tržišta Net Applications, Explorer trenutno drži 79% tržišnog učešća.
Na drugom mestu je Microsoft Word, "najviše i najčešće korišćena aplikacija za obradu teksta". Windows 95 - Microsoftov operativni sistem koji je bio prekretnica kada je reč o korisničkom radnom okruženju i lakoći korišćenja - zauzeo je prema glasovima stručnjaka treće mesto.
Jedini proizvod među prvih pet koji ne pripada Microsoftu je Appleov digitalni muzički plejer iPod, koji deli četvrto i peto mesto s Excelom.
U prvih deset su još lični digitalni pomoćnik BlackBerry kompanije Research In Motion, Adobeov program za obradu fotografija Photoshop, antivirusni program VirusScan kompanije McAfee, Palmov lični digitalni pomoćnik PalmPilot i Netscape Navigator.
CompTIA, Computing Technology Industry Association, čine predstavnici najvećih svetskih proizvođača hardvera i softvera, i kompanija koja se bave prodajom računara. Od 17 direktora i izvršnih rukovodilaca, samo je jedan iz Microsofta - Džon Keli, generalni direktor za globalne operacije.
anketi je učestvovao 471 IT profesionalac, a obavljena je u maju i junu ove godine. Glasovi su raspodeljeni ovako:
1. Internet Explorer 66%
2. Microsoft Word 56%
3. Microsoft Windows 95 50%
4. i 5. Apple iPod i Microsoft Excel 49%
6. BlackBerry 39%
7. Adobe Photoshop 35%
8. McAfee VirusScan 32%
9. Netscape Navigator 31%
10. PalmPilot 31%