Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Kutak za kompjuter
07.08.2007. 12:00
Izvor: Blic
Kutak za kompjuter
Predmeti koji služe za multimedijalnu razmenu informacija sve više osvajaju kuću. Na nama je da im napravimo mesto, istaknuto, ili, naprotiv, diskretno, najčešće uklopljeno u postojeći nameštaj, adaptirano prema potrebi.
Ovi predmeti nezadrživo ulaze u naše živote, u našim domovima osvajaju svoje mesto... Da ne bi oni sami zagospodarili našim prostorom, bolje da im mesto i način nađemo mi. Bezbroj je ideja i mogućnosti za pronalaženje pravog rešenja. Evo nekih:

I tu i tamo!
Mobilni kompjuterski sto sa visinom koja se može podešavati svoje mesto pronalazi u svakom ambijentu. Ima pokretan nosač tastature koja se može uvući, pomoćne sklopive table sa strane, držač za papir...

Kao u prirodi
Za najmlađe, ovakav komad pruža više radnih površina, fiksnih ili pokretnih, kao i brojna pomagala. Posebno je prostudiran položaj ekrana, maksimalno izmaknut, na kružnom postolju (prečnik 45 centimetara, na visini od deset centimetara)

Mini orman
Radna ploča pričvršćena je za vrata i sklopiva je. Za tastaturu i miša predviđena su dva zasebna i pokretna nosača. Ovde će stati sve neophodno za rad, a okupirani prostor je minimalan.

Prostor po meri
Za što racionalnije korišćenje prostora, radna površina kompjutera se postavlja u uglu. Pristojno korisna radna ploča je dimenzija 100 x 100 centimetara, na visini od 75 centimetara, sa pokretnim nosačem tastature. Po potrebi, osnovnom modelu može se pridružiti zatvoreni korpus za pribor i dokumente.

U uglu
Ako želite da racionalno koristite prostor, a da pri tome kompjuter ne bude suviše uočljiv, iskoristite ugao regala. Ovim rešenjem predviđena su vešto prikrivena vrata i nosač tastature na izvlačenje. Predlog dimenzija: širina 92 centimetra, dubina 75 centimetara i visina 240 centimetara.

Vitruelni biro
Kada je otvoren, sve je pri ruci, kada se zatvore vrata na točkovima, kao da ničeg nije ni bilo! Zaista podseća na virtuelni dozivljaj. Dimenzije zatvorenog ormana su 115 x 60 centimetara.

Skrivena tastatura
Ovakav radni sto (dim160 x 75 centimetara) ispod radne ploče je podeljen na dve fioke. U jednoj je sakriven nosač ergonomske tastature sa delom za odmaranje ručnog zgloba. Kao zaseban deo može se priključiti pokretni korpus sa fiokama.