Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
25 godina kompjuterskih virusa
09.08.2007. 12:00
Izvor: B92
25 godina kompjuterskih virusa
Ove godine obeležavamo 25-godišnjicu prvog kompjuterskog virusa. Sajt sa najrazličitijim zvucima kao i značenje određenih boja takođe su teme ovog web vodiča.
Pre 25 godina, 1982. godine rođen je kompjuterski virus Elk Cloner. Ovaj virus smatra se jednim od prvih ako ne i prvim virusom koji je zarazio više personalnih računara lociranih u domovima korisnika tj. van univerzitetskih i naučnih laboratorija. Virus Elk Cloner kreirao je tada 15-godišnji Rich Skrenta. Elk Cloner je inficirao operativni sistem Apple II računara i povremeno ispisivao poruku: “It will get on all your disks. It will infiltrate your chips. Yes it's Cloner!...” Osim toga ovaj virus bio je u stanju da se sam iskopira na flopi diskove omogućavajući lako širenje. Skrenta je najpre priređivao neslane šale svojim drugarima menjajući programski kod kopija piratskih igrica kako bi igrice prestale da rade posle nekog vremena. Kada su ga otkrili i zabranili dalji pristup njega i njegovih disketa njihovim računarima, Skrenta je došao na ideju da stvori virus koji će se automatski širiti i prenositi flopi diskom. Inficirao je školski računar i podesio da se virus kopira na svaki flopi disk koji se ubaci u njega. Tako je rođen Elk Cloner.
IBM PC kompatibilni računari morali su da ‚čekaju’ 4 godine duže od Apple računara na pojavu prve slične epidemije. (c)Brain, takođe poznat pod imenom pakistanski grip, smatra se prvim virusom za računare kompatibilne sa IBM-ovim PC računarima, a pojavio se 1986. godine. Autori ovog virusa su braća Basit i Amjad Farooq Alvi iz Pakistana čija su imena, adresa i broj telefona bili vidljivi u poruci koju je ispisivao (c)Brain virus.
Stručnjaci McAfee-a smatraju da je do današnjeg dana stvoreno više od 250 000 kompjuterskih virusa. Kliknite ovde da biste posetili blog Rich Skrenta tvorca Elk Cloner virusa.

Soundsnap
Soundsnap je novi online projekt, zvanično startovan 2. jula, putem koga korisnici mogu da preuzmu i postave različite zvukove. Soundsnap je pre svega namenjen muzičarima, dizajnerima kompjuterskih igrica, web dizajnerima, muzičkim producentima i filmskim montažerima zvuka. Osim njih, zgodan je i za one koji traže nesvakidašnju melodiju za mobilni ili pak zvukove za dodavanje u svoj privatni video.
Na sajtu postoji preko 30 000 najrazličitijih zvukova poređanih u mnoge kategorije i podkategorije. Tako na primer možete naći zvukove iz prirode, ljudske zvukove, ili zvukove domaćinstva, prevoznih sredstava pa sve do zvukova sa ulice, restorana ili plaže.
Osnivač Sondsnap-a, 25-godišnji Tasos Frantzolas iz Atine, kaže da ovaj servis trebamo smatrati nekom vrstom YouTube-a za zvukove. Kao i na YouTube-u, korisnici mogu da preuzimaju i ocenjuju raspoložive zvuke kao i da dodaju nove, neprestano obogaćujući kolekciju. Kako se ne bi pojavili problemi sa povredom autorskih prava, dozvoljeno je postavljati jedino zvukove koje su sami korisnici snimili ili kreirali. Kliknite ovde da biste posetili internet stranu Soundsnap-a.

Boje u pokretu
Šta simbolizuje koja boja? Maria Claudia Cortes napravila je vedru flash internet stranu, Color in Motion, koja daje vizuelan odgovor na ovo pitanje. Šest boja: crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava i ljubičasta, glavne su zvezde šest duhovitih i zabavnih flash filmova. Predstavljene kao simpatični čovečuljci, boje nam kroz kratke filmove dočaravaju šta predstavljaju i kakva nam osećanja pobuđuju. Takođe, možemo zaviriti u portfolio svake od ovih zvezda gde je pregled svih osobina kao i podaci o značenju boja u različitim kulturama. Strana sadrži deo na kome možemo sami da se poigramo bojama praveći kaleidoskop ili postavljajući filmsku scenu koja dočarava zadati pojam npr. nestrpljenje, hrabrost, ili nadu. Kliknite ovde i otkrite na zabavan način karakteristike određenih boja.