Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Apple predstavlja iWork 08
10.08.2007. 12:00
Izvor: PC magazin
Apple predstavlja iWork 08
Apple je danas predstavio iWork’08, značajnu nadogradnju Apple-ovog programskog paketa za poslovnu efikasnost, koji uključuje nove verzije aplikacija Pages i Keynote za obradu tekstualnih dokumenata i prezentacija te predstavlja inovativnu novu aplikaciju tablica za proračune pod imenom „Numbers.“ Numbers predstavlja koncept inteligentnih tablica na fleksibilnoj podlozi, novi pristup koji olakšava organizovanje informacija, izradu proračuna i analizu rezultata, a da pritom proračunske tablice izgledaju onoliko dobro koliko su i funkcionalne.
Pages’08 sada ima posebne načine za tekuću obradu teksta i fleksibilni prelom stranice, novi kontekstualni format bar, za formatiranje i detektovanje promena, a Keynote’08 sada uključuje tekstualne efekte, prelaze i teme koje pomažu korisnicima da jednostavno slože spektaktularne prezentacije, uz Smart Builds s jednostavnim za postavljanje od-A-do-B animacijama uz čiju pomoć nastaju impresivne animacije koje svako može jednostavno da napravi.
„Uz Pages i Keynote, svako može na zabavan način brzo i jednostavno da oblikuje dokumente i prezentacije odličnog izgleda,” rekao je Steve Jobs, Apple-ov CEO. Numbers zaokružuju iWork paket koji je intuitivniji i jednostavniji za korišćenje od bilo čega.“
Numbers’08 predstavlja novi pristup proračunskim tablicama koji omogućava ljudima da organizuju svoje informacije, rade s podacima i proračunima te učine proračunske tablice lako razumljivima i pogodnima za štampu. S višestrukim inteligentnim tablicama na fleksibilnoj grafičkoj podlozi, korisnici mogu prerasporediti informacije, dodavati ili menjati veličinu stubaca – sve bez da se njihove proračunske tablice „lome“. Svaka tablica je potpuna proračunska tablica s automatskim redovima za zaglavlje i podnožje, jednostavnim sortiranjem i filtriranjem i automatskim imenovanjem ćelija pa je kreiranje, čitanje i održavanje formula jednostavno. Uobičajene funkcije se mogu „dovući“ u bilo koju ćeliju, a ukupno je dostupno 150 funkcija koje obuhvataju širok spektar proračuna, uključujući numeričke, datumske, vremenske, finansijske i statističke. Interaktivni alati za označavanje i pomeranje (checkboxes, sliders) korisnicima omogućavaju da jednostavno menjaju vrednosti u ćelijama i istraže različite scenarije te odmah vide njihove rezultate. Korisnici mogu kreirati zadivljujuće 2D i 3D grafikone koji se automatski ažuriraju kako se podaci menjaju, zatim ih dopuniti bogatom grafikom, fotografijama i tekstualnim oznakama. Interaktivna štampa čini jednostavnim štampanje dokumenta na jednoj stranici ili preslaganje i prilagođavanje veličine tablica i objekata na više stranica.
Pages’08 sada ima dva posebna načina: tekuću obradu teksta koja olakšava stvaranje zadivljujućih dokumenata u trenu; te fleksibilni prelom stranice, koji korisniku pruža potpunu kontrolu nad položajem objekata na stranici. Pages uključuje 140 predložaka koje je dizajnirao Apple, a korisnicima omogućavaju da jednostavno kreiraju pisma, izveštaje, newsletter-e i brošure. Uz novi kontekstualni format bar za formatiranje, korisnicima je na dohvat ruke upravo onaj set alata koji im je potreban, bez obzira uređuju li tekst, kreiraju tablicu ili prilagođavaju sliku. Detektovanje promena omogućava korisnicima da sarađuju s drugima na izradi dokumenta, prikazujući izmene svake osobe u različitoj boji, a predložena izmena se zatim može prihvatiti ili odbiti.
Keynote’08, Apple-ova vodeća aplikacija za kreiranje prezentacija filmskog kvaliteta, predstavlja novi Smart Builds koji svakome omogućava da kreira spektakularne animacije jednostavim ubacivanjem grafike na slajd. S novim od-A-do-B animacijama napredniji korisnici mogu da kontrolišu svaki aspekt svojih animacija, definišući kretanje, rotaciju, skaliranje i neprozirnost. Keynote ima novu mogućnost, Instant Alpha, koji čini jednostavnim uklanjanje neželjenih pozadina s fotografija i grafika, bez potrebe za grafičkim softverom. Korisnici na svoje prezentacije mogu da nasnime i glas, a zatim da ih isporuče publici lično ili putem interneta kao podcast ili preko YouTube-a. Novi Keynote također uključuje kolekciju novih tekstualnih efekata, prelaza i tema.
iWork ’08 može da unosi Microsoft Word, PowerPoint, Excel i AppleWorks datoteke tekstualnih dokumenata, prezentacija i proračunskih tablica, a za jednostavnu razmenu, eksportuje dokumente u Microsoft Office formatima datoteka ili u PDF-u.