Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
MySpace i Facebook ispred ostalih
16.08.2007. 12:00
Izvor: B92
MySpace i Facebook ispred ostalih
Popularnost dominantnih social networking sajtova i dalje raste.
Kompanija comScore je nedavno objavila rezultate studije širenja social networking sajtova. Tokom poslednjih godinu dana, od juna 2006 do juna 2007. godine, zabeležen je značajan porast popularnosti vodećih sajtova ovog tipa kao što su MySpace, Facebook i Bebo.
Po broju posetilaca, prvo mesto zauzima MySpace. Broj posetilaca starih 15 i više godina povećao se za 72% u odnosu na prošlu godinu i sada iznosi 114 miliona. Facebook ma značajniji procentualni porast posetilaca: broj se povećao na 52.2 miliona što predstavlja skok od 270%. Najveću ekspanziju u poslednjih godinu dana doživeo je sajt Tagged. U odnosu na rezultate od prošle godine posećenost Tagged-a porasla je za čak 774% i iznosi oko 13 miliona.
Iako social networking sajtovi privlače ljude iz celog sveta, popularnost nekoliko najdominantnijih sajtova često je, u priličnoj meri, vezana za jedan određeni region. Tako na primer, dve trećine MySpace i Facebook korisnika dolaze iz Severne Amerike, dok je Bebo naročito privlačan Evropljanima koji čine 63% njegovih posetilaca. Orkut ima čvrsto uporište u Latinskoj Americi (49%) i Aziji (43%) dok posetioci Friendster-a u ogromnoj većini od 89% dolaze iz Azije i Australije. Kliknite ovde ukoliko želite da vidite kompletan izveštaj o vodećim social networking sajtovima.