Slobodno vreme
Kompjuteri i internet
Nove Bilijeve igračke
17.08.2007. 12:00
Izvor: Press
Nove Bilijeve igračke
Prvu nagradu na „Majkrosoftovom" konkursu za dizajn nove generacije PC-ja odneo „blok", krpeni računar za najmlađe
Odmah na početku loše vesti. Ako ste se imali nameru da se takmičite za glavnu nagradu od 25.000 dolara koju dodeljuje „Majkrosoft" na konkursu za originalni dizajn nove generacije PC-ja - zakasnili ste. Konkurs je završen, a dobre vesti su da su poznati i pobednici, pa možete da uporedite ono što ste imali na umu sa ovogodišnjim dobitnicima...
Dakle? Nema zbog čega da vam bude žao, šanse vam ionako ne bi bile velike. To je pre svega zato što ne poznajete dušu Kineza, kao što je poznaje Australijanac Džon Leong, osvajač posebnog priznanja koje mu je dodeljeno u konkurenciji 349 radova iz 35 zemalja.
On je, naime, dizajnirao je PC „mejd in Čajna", a inspiraciju je pronašao u tradicionalnim kineskim predmetima, kao što su ravan tanjir i štapići, zbog čega se nada velikoj popularnosti i očekuje da će 1,3 milijarde Kineza biti oduševljeno njegovom idejom.
- Video sam puno PC-jeva na tržištu koji su proizvedeni u Kini, ali nijedan od njih nije bio napravljen ZA Kinu - objašnjava svoju viziju Leong, 21-godišnji student.
Kako ta stvar radi? Reč je o hardverskoj infrastrukturi koja se sastoji od ekrana osetljivog na dodir i udaljenih poslužitelja na kojima se nalaze aplikacije i podaci. Sve je povezano putem 4G telefonske mreže, a ono što će osvojiti Kineze je „štapić-stajlus", pisaljka nalik na štapiće kojima se jede, a kojom se upravlja ekranom osetljivim na dodir.
- „Mejd in Čajna" dizajn pokazuje da je korišćenje PC-ja jednostavno i neophodno kao tri obroka dnevno - kaže Leong.
Prvu nagradu na konkursu ipak je odneo „blok", projekat tri studentkinje koji računare želi da približi najmlađima. Reč je o PC-ju koji umesto tradicionalne monitor/tastatura/CPU kombinacije koristi intuitivne predmete koje deca prepoznaju, digitalne olovke i krpene pojednostavljene tastature. Tako će deca u vrtiću biti istovremeno edukovana, zabavljena i sigurna dok vaspitačica u ćošku na tradicionalnom PC-ju igra „Super Marija".
Drugu nagradu osvojio je „balbPC", računar oblika sijalice koja se uključuje u rupu za kablove u stolu (kakvu ima većina kancelarijskih stolova u razvijenim zemljama), a treće zanimljivi „zid+ for fjučer", koji stavlja naglasak na mobilnost komponenti. Sve su složene kao cveće u vazi (inspiracija je japanska ikebana), pa kad recimo treba zameniti grafičku karticu jačom, samo ubacite novi „cvet".